Kapotte dijken bij Veere · NOS

'Alsof er aardappelen uit de lucht vielen'

De dijken bij Westkapelle zijn voor de tweede keer gebombardeerd. De eerdere bombardementen hebben volgens de geallieerden nog niet het gewenste effect gehad.

Vorige week waren de dijken aan de andere kant van Walcheren aan de beurt, bij Veere. Zestig bommenwerpers bestookten de dijk tussen Vrouwenpolder en Veere aan de noordkant van het Zeeuwse eiland, waardoor een gat van 400 meter is geslagen.

Je hoorde geen ontploffingen, dat was heel gek.

Ooggetuige Maatje Kesteloo uit Gapinge

Mevrouw Kesteloo uit Gapinge, dat vlak bij Veere ligt, zag de bommen vallen. "Alsof ze een zak aardappelen naar beneden gooiden. Je hoorde geen ontploffingen, dat was heel gek. Pas uren later begon de grond te trillen en hoorde je gerommel en volgde de ontploffing. We snapten er niets van."

Ook Jaap Looise uit Gapinge is getuige van de bombardementen. Hij ziet de Lancasters aankomen. "Ze vlogen laag over en gooiden hun bommen in de grond. Pas 's avonds kwamen ze tot ontploffing."

De 'aardappelen' blijken tijdbommen te zijn. De geallieerden gebruiken ze want het bombarderen van de dijken is een precisiewerkje. De bommen moeten exact dat smalle strookje dijk raken. Explosieven die gelijk afgaan laten stof- en puinwolken achter waardoor de achteropkomende bommenwerpers het doel niet meer zien.

Bijkomend voordeel is dat de Duitsers geen herstelwerkzaamheden kunnen uitvoeren, omdat ze niet weten wanneer de bommen ontploffen. Dat kan gebeuren tot 24 uur nadat ze gedropt zijn.

Sinds 3 oktober bombarderen de Britten op verschillende plekken op Walcheren de dijken. Want het eiland is een vesting: de Duitsers zitten verscholen in de bunkers, omgeven door mijnenvelden.

Door het land onder water te zetten moet de vijand wel weggaan, redeneren de geallieerden. Ook kunnen ze op die manier het zware geschut van de Duitsers langs de kust uitschakelen en wegen vernielen.

Maar dat doel is nog niet volledig bereikt. De geallieerden willen met de bombardementen van vandaag de inundatie bespoedigen. In drie aanvalsgolven met 47 Lancasters zijn in 23 minuten zo'n 650 1000-ponders afgeworpen.

Dat heeft effect. Het water is nu doorgedrongen tot bijna heel Walcheren. Alleen de duinstrook, het gebied rond Veere en hoger gelegen stadskernen liggen nog droog.