Wikken en wegen op de ruilbeurs · Hollandse Hoogte

Schoenen nodig? Luiers? Probeer de ruilbeurs!

Heeft u nog ergens een stoofpan liggen die niet meer gebruikt wordt? Een paar schoenen dat eigenlijk te klein is? Op verschillende plekken in ons land kunnen die bij de gemeentelijke ruilbeurs worden ingewisseld tegen voorwerpen die u wel van nut zijn.

In Rotterdam opende in april de eerste gemeentelijke ruilbeurs, vanaf morgen kunnen ook Amsterdammers spullen inbrengen. De beurs is gevestigd op Nes 57, de achterkant van de lommerd.

In Rotterdam was de ruilbeurs meteen populair:

Voor elk wat wils op de ruilbeurs

Medewerkers van de bank van lening bepalen op twee manieren de waarde van elk ingebracht voorwerp. Er wordt naar vooroorlogs tarief een geldprijs bepaald en er wordt naar nut een puntenwaarde toegekend. Zo is een net herenkostuum bijvoorbeeld 100 gulden en 100 punten waard.

Door op deze manier rekening te houden met waarde en nut, kan men een goede vergelijking maken tussen bijvoorbeeld een dure Chinese schotel en een simpel aardewerk bord, dat immers even nuttig is om van te eten, maar wel verschilt in prijs.

De beide waarden worden op een bonnenkaart bijgeschreven, wat als debit kan worden gebruikt in de winkel, minus tien procent servicekosten. Een paar schoenen? 40 punten en f7,50. Een winterjas is 65 punten, een flanellen luier 4 en een wollen tweepersoonsdeken 60.

Populair bij de ruilbeurs zijn schoenen, gevolgd door kleding. Voor moeders van opgroeiende kinderen is het systeem ideaal, omdat kinderkleding zo snel een nieuwe gebruiker vindt.

Hoed

De medewerkers houden goed toezicht op de voorraad. Levende have en voedingsmiddelen worden niet aangenomen. Seizoensartikelen worden alleen in het juiste jaargetijde aangenomen: in de winter heeft niemand iets aan een zomermantel. Ook wordt erop gelet dat er bijvoorbeeld niet alleen aardewerk voor textiel wordt geruild.

"Uw verslaggever is zo achteloos zijn hoed even op de toonbank te leggen. Een ogenblik later heeft de taxateur het hoofddeksel te pakken en koeltjes zegt hij: 'Hm, is niet veel meer, hooguit één punt'", schreef de krant Het Volk over een bezoekje aan de ruilbeurs. "Min of meer pijnlijk getroffen trekt de man van de krant zich terug."