De slag om Woensdrecht · NOS

Zwarte vrijdag: bloedige veldslag bij Woensdrecht

De Canadezen hebben zware verliezen geleden bij Woensdrecht. Tientallen militairen kwamen om bij een veldslag op open terrein. De tegenstand van een zeer ervaren regiment Duitsers was enorm. Black Friday noemen de Canadezen deze dag nu al.

Sinds 2 oktober wordt er fel gestreden in het gebied tussen Antwerpen en Woensdrecht. De geallieerden willen de oostelijke oevers van de Schelde in handen krijgen. Antwerpen is al bijna een maand bevrijd, maar zolang de Duitsers de Schelde in handen hebben kunnen de geallieerden niets met de zo belangrijke haven.

De Canadezen en de Britten vallen de Duitsers van twee kanten aan: uit Zeeland én Oost-Brabant. Als de aanval op Woensdrecht gelukt was, dan zouden de Duitsers ingesloten zijn op Zuid-Beveland en Walcheren.

De slag om Woensdrecht · NOS

Voor de Canadezen was de veldslag bij Woensdrecht een hel, 58 mannen komen om. Velen raakten gewond.

Zo werd soldaat John Dubetz al in zijn arm geschoten aan het begin van de aanval. "Ik zei tegen mezelf: wegwezen hier, John. Ik stond op, mijn gewonde arm woog een ton. Ik strompelde terug."

Terwijl zijn kameraden hem aanmoedigden met "Come on! Get Away there" strompelde Dubetz terug en overleefde de kogelregen.

De verliezen aan de Duitse kant zijn gering. Er zouden slechts twee gewonden zijn.