Portret van Geert Schoonman · .

Verzetsman Rooie Geert gefusilleerd

Geert Schoonman, een van sleutelfiguren uit het Twents verzet, is vandaag geëxecuteerd door de Duitsers. Schoonman, beter bekend onder zijn verzetsnaam Rooie Geert, was betrokken bij tal van verzetsacties van de Knokploeg Enschede.

Schoonman (27) speelde een belangrijke rol bij de grootste geslaagde bevrijdingsactie tot nu toe: de bevrijding van 54 gevangen uit het Huis van Bewaring in Arnhem. Samen met vijf andere verzetsleden heeft Schoonman de gevangenen op 11 juni 1944 op klaarlichte dag naar buiten weten te loodsen.

Ondanks het grote risico werden van de actie zelfs foto's genomen:

Bevrijde gevangenen verlaten de gevangenis in Arnhem · NIOD

"Deze eenvoudige jongen heeft dingen gedaan die het nageslacht niet zal willen geloven", zegt dominee Frits Slomp, ook wel Frits de Zwerver genoemd, over Schoonman.

Slomp is verzetsstrijder en fel tegenstander van het nationaal-socialisme. Hij was daarom opgepakt door de Duitsers en gevangengezet in de Koepelgevangenis in Arnhem. Verkleed als politieagent wist Schoonman samen met Johannes ter Horst, leider van de Knokploeg Enschede, de gevangenis binnen te komen en Slomp te bevrijden.

De fusillade

De laatste weken van zijn leven heeft Schoonman ondergedoken gezeten in een boerderij In Hezingen, samen met een aantal Joodse onderduikers. Op 6 oktober werden ze ontdekt tijdens een controle door landwachters. Schoonman werd neergeschoten en belandde in het ziekenhuis in Oldenzaal.

Gisteren is hij vanuit het ziekenhuis naar de gevangenisbunker op vliegveld Twente getransporteerd. Vandaag is de verzetsman geëxecuteerd achter de bunker.