V2-raketten · NIOD

Antwerpen bestookt met V2-raket

Voor het eerst is er een Duitse V2-raket op België afgevuurd. De vliegende bom moest de Antwerpse haven vernietigen, maar is 30 kilometer ten noorden van het doelwit terechtgekomen.

Begin oktober hebben de geallieerden het havengebied van Antwerpen in handen gekregen. Deze haven is sindsdien een belangrijke bevoorradingstoevoer voor de geallieerden. Om deze bevoorrading tegen te houden, hebben de Duitsers geprobeerd de haven te verwoesten met een V2-bom.

Explainer: waarom is de Antwerpse haven zo belangrijk?

Er is geen enkel verweer tegen deze bom. De raket is sneller dan het geluid, waardoor je hem niet hoort aankomen. De raket kan 300 kilometer ver vliegen en kan vanaf de grond opstijgen.

De V2 is de opvolger van de V1-bom en is recent door de Duitsers ontwikkeld. Vorige maand, op 8 september is de allereerste afgevuurd op Londen, vanuit Wassenaar.

Omdat de V2 die vanavond is afgevuurd nog niet goed was afgesteld, is deze terechtgekomen in het dunbevolkte Brasschaat. De bom sloeg in op afgelegen gebied, waardoor de schade minimaal is gebleven. Er zijn geen gewonden gevallen.