Het spoorwegpostkantoor bij Delftse Poort. · NOS

Verzet maakt miljoen buit bij overval postkantoor

Een lucratieve overval in Rotterdam: gisteren is meer dan een miljoen gulden buitgemaakt bij het spoorwegpostkantoor. Een groep mannen gekleed in politie-uniformen drong rond acht uur 's avonds het gebouw binnen. Vermoedelijk waren zij van het verzet.

De kluis binnenkomen kostte de mannen geen enkele moeite. Ze hebben de sleutel van de kluis in handen weten te krijgen bij een bezoekje aan het huis van de caissière, die aan de Nieuwen Binnenweg woont.

De nep-politiemannen vertelden haar dat er een overval gepleegd was in het postkantoor (dat ze dus zelf van plan waren te beroven) en dat ze onmiddellijk de sleutel van de kluis nodig hadden. De nood was hoog, hielden ze de caissière voor, omdat er personeelsleden in de kluis opgesloten zaten. Die liepen gevaar om te stikken.

Nadat uiteindelijk onder dwang de sleutel van de caissière ontfutselt was, bleef één van de mannen bij haar ter bewaking. De rest reed plankgas richting het postkantoor bij station Delftsche Poort.

Vluchtauto

Daar werd de bewaking uitgeschakeld en niet veel later liepen de mannen naar buiten met een bedrag van bijna 1.150.000 gulden. Een klein deel hiervan is in de haast naar de vluchtauto verloren.

Van de overvallers ontbreekt vooralsnog enkel spoor, maar vermoedelijk zit een van de Rotterdamse knokploegen achter de roof. Geen wonder: deze behoren tot de grootste en best bewapende knokploegen van het land. Vooral 'Ploeg Jos' staat bekend om hun onbevreesdheid.

Geldroof in strijd met idealen

Wel zou het opmerkelijk zijn dat de leiding van de Landelijke Knokploegen de overval toestond. Die zijn namelijk van mening dat geldroof in strijd is met de idealen van het verzet.

Het valt niet te ontkennen dat het verzet het geld hard nodig heeft. Zeker sinds vorige maand, nu door tijdens de spoorwegstaking 30.000 ondergedoken spoorwegmedewerkers geholpen moeten worden.