Een huisvrouw gebruikt de hooikist · Hollandse Hoogte

Gastekort? Pak de hooikist!

Nu het aantal uren waarop gas beschikbaar is weer is ingeperkt in Noord- en Zuid-Holland, geeft de voedingsraad verschillende adviezen om toch eten te kunnen koken. Zo wordt gewezen op het gemak van de hooikist.

Een hooikist kan worden gekocht, of simpelweg gemaakt door hooi, kussen of proppen papier in een flinke kist te stoppen, met genoeg ruimte om een kookpan te plaatsen. Om warmte te bewaren, wordt de kist afgesloten met een deksel of kussen, verzwaard met bijvoorbeeld een strijkijzer.

'Kabouter Goederaad' vertelt hoe je met een hooikist gas kunt besparen:

'Vergt het koken te veel gas, dan komt een hooikist goed van pas'

Gerechten moeten kort worden gekookt en dan onmiddellijk nagaren in de hooikist. De pan moet dan tweemaal de gewone kooktijd in de kist staan, adviseert de raad. Nog een tip: gebruik een zo klein mogelijke pan, om energieverspilling tegen te gaan.

Babymelk

Voor het warm houden van babymelk wordt het gebruik van een hooikist afgeraden, omdat melkproducten snel bederven. De voedingsraad geeft het advies om water warm te houden in de hooikist en dit te vermengen met koude melk.

Gas is nu beschikbaar van 11:00 tot 12:30 uur en van 17:00 tot 18:00 uur op werkdagen. Op zondagen is dit een uur later.

Vrouw met voedselbonnen · Vrijheidsmuseum, Groesbeek

Ook ontstaat er een tekort aan verschillende voedingsproducten. Steeds meer etenswaren zijn alleen nog op de bon beschikbaar. Hierdoor is het voor veel mensen lastig om genoeg vitaminen binnen te krijgen.

De voedingsraad adviseert de bevolking daarom om rauwe tomaten door het eten te mengen en het eten niet te lang te koken, om het vitamine-gehalte zo hoog mogelijk te houden.