Terreur in Apeldoorn: lijken verzetsstrijders achtergelaten
Een SS-vuurpeloton heeft in Apeldoorn zes verzetsstrijders en twee geallieerde militairen doodgeschoten. Hun lichamen zijn ter afschrikking op verschillende plekken in het centrum gelegd, met een bord met de tekst 'terrorist' erbij.
De slachtoffers, zes verzetsstrijders en twee geallieerde vliegers, waren drie dagen geleden opgepakt, nadat ze waren verraden door een infiltrant. Afgelopen nacht zijn ze naar het Apeldoornsche Bosch gebracht, de ontruimde psychiatrische instelling voor Joden bij de stad. Daar zijn ze vanochtend om 05:00 uur gefusilleerd door Duitse militairen.
De 65-jarige weduwe bij wie de vliegers ondergedoken zaten is naar een gevangenkamp in Duitsland afgevoerd. Ook de 25-jarige leider van de verzetsgroep, Narda van Terwisga, wordt naar een Duits vrouwenkamp overgebracht.
Zo'n 4000 Apeldoornse mannen waren vorige week opgeroepen om te werken aan loopgraven en schuttersputten in de IJsselstreek. Het liep uit op een deceptie voor de Duitsers: nog geen 50 mannen kwamen opdagen.
Dat kwam mede doordat het verzet de drukplaten van de plaatselijke krant met de oproep had gestolen en vernietigd. Daarnaast heeft de Nederlandse regering in ballingschap opgeroepen niet bij te dragen aan werkzaamheden voor de Duitsers.
Om de bevolking te straffen voor dit fiasco, zijn de Duitsers overgegaan op de plotselinge executie. Met geluidswagens worden inwoners van de stad inmiddels opgeroepen zich alsnog te melden. Wie zich niet meldt, kan ter plekke worden doodgeschoten,
Hoofdkwartier Seyss-Inquart
Wat mogelijk heeft meegespeeld met de keiharde opstelling is dat de hoogste Duitse vertegenwoordiger, Seyss-Inquart, enkele weken geleden zijn hoofdkwartier van Den Haag naar Apeldoorn heeft overgebracht. Hier gezichtsverlies lijden zou extra pijnlijk zijn.
Een plaatselijk verzetsleider denkt dat de geallieerde opmars ook leidde tot de Duitse meedogenloosheid. "De schoften zien met open ogen dat ze het verloren hebben en zullen niet nalaten van Nederland een Warschau te maken", zegt hij met een verwijzing naar de vernietigde Poolse hoofdstad. "Daarom is het te hopen dat de geallieerden erin slagen nu vlug door te breken."