De ingestorte spoorbrug over de Waal · Vrijheidsmuseum Groesbeek

Aanval Duitse kikvorsmannen op de Waalbruggen: spoorbrug stort in

Duitse kikvorsmannen hebben een gedurfde poging gedaan om de Waalbruggen bij Nijmegen op te blazen. Twaalf mannen zijn zestien kilometer stroomopwaarts in het water gesprongen en lieten zich afzakken tot aan de bruggen.

De mannen plaatsten explosieven op de pijlers van de spoorbrug. Even na zes uur 's ochtends vond de ontploffing plaats. Het middelste deel van de brug is ingestort en hiermee onbruikbaar gemaakt.

De groep heeft ook geprobeerd de verkeersbrug te vernielen, maar dit is niet gelukt. De explosieven waren wel geactiveerd, maar konden niet goed geplaatst worden door de sterke stroming. Hierdoor is de schade beperkt gebleven: de brug staat nog, wel is 25 meter van het wegdek verwoest.

Het weggeslagen wegdek op de verkeersbrug · Vrijheidsmuseum

Bij de verkeersbrug zijn de mannen ontdekt door de geallieerden. Tien van hen zijn gevangen genomen door de Britten. De andere twee zijn gevlucht.

Sinds de geallieerden de Waalbruggen in handen kregen op 20 september, hebben de Duitsers verschillende pogingen gedaan om de bruggen terug te veroveren of te vernietigen. Ze willen een verdere opmars van de geallieerden in de Betuwe voorkomen. Met deze actie is dat gedeeltelijk gelukt.

In de Duitse propaganda wordt de aanval als een succes gebracht:

Waalbruggen Duitsers

Juist gisteren nog zei premier Churchill in het Britse parlement dat de verliezen bij Market Garden niet voor niets zijn geweest. De grootste luchtlandingsoperatie ooit zal volgens hem de jeugd inspireren en worden opgenomen in alle militaire geschiedenisboeken.

"De verliezen waren zwaar, maar de rouwenden kunnen zich troosten met de gedachte dat het offer niet nodeloos was. Doordat de vijand niet snel kon oprukken naar Nijmegen zijn daar cruciale bruggen in onze handen gekomen. 'Niet tevergeefs' mag de trotse leus zijn van de overlevenden, en het grafschrift van hen die vielen."