Scheren en poetsen: Nederlandse vliegers klaar voor Juliana
Scheren, schoenen poetsen en de vliegtuigen spik en span maken. De mannen van het 322 Dutch Spitfire Squadron van de Britse luchtmacht bereiden zich vandaag voor op bijzonder bezoek.
Prinses Juliana komt een kijkje nemen op de vliegbasis. Deze ligt in Deanland, in het zuiden van Groot-Brittannië.
De militairen halen alles uit de kast om er op hun best uit te zien:
Het 322 Dutch Spitfire Squadron, dat hoofdzakelijk uit gevluchte Nederlanders bestaat, werd op 12 juni 1943 opgericht. Grote kracht hierachter was prins Bernhard, de man van prinses Juliana, die zelf aan het begin van de oorlog zijn vliegbrevet haalde.
In de begindagen van de luchtmacht-eenheid bestond deze uit 25 vliegers, van wie 8 Nederlanders. Dat aandeel is het afgelopen jaar steeds groter geworden.
Niet iedereen uit die begindagen heeft de afgelopen oorlogsjaren overleefd; vlieger zijn is immers niet zonder gevaar. In totaal zijn er nu 8 doden gevallen, allemaal landgenoten.
Het zal een keer misgaan.
Eén van de gevallenen is Rudy Burgwal, de recordhouder van het squadron. Hij haalde achttien V1's uit de lucht, waarvan vijf van de vliegende Duitse bommen in één missie. Een topprestatie.
Collega-vlieger Jan Aarts vroeg zich in juni nog af of Burgwal niet te onvoorzichtig was. "Ik beschadigde tussen 20 en 30 juni twee V-wapens. Burgwal pikte er eentje van mij af. Als die jongen niet snel zijn hoofd gaat gebruiken, zal het een keer misgaan."
Niet veel later, op 12 augustus, ging het inderdaad mis. Burgwal werd neergeschoten nabij de Franse stad Rennes, toen hij bommenwerpers escorteerde naar Orleans. Hij overleefde het niet. Burgwal, die in Nederlands-Indië werd geboren en later in Den Haag kwam te wonen, werd 26 jaar.
Nadat de mannen van het Spitfire Squadron zich hadden voorbereid, kwam prinses Juliana dan daadwerkelijk langs. Zie hier hoe ze samen een sigaretje met ze rookt: