De Poolse generaal Sosabowski (l) in gesprek met de Britse generaal Thomas · NIMH

Geallieerde oversteek bij Drielse veer eindigt in fiasco

In een poging de Britse paratroepen in Oosterbeek te hulp te komen, heeft generaal Horrocks, de bevelhebber van de Britse grondtroepen, twee bataljons gisteren opdracht gegeven met bootjes een oversteek over de Rijn te wagen ter hoogte van het Drielse veer.

De aanval is uitgelopen op een mislukking, waarbij ten minste dertien Britse militairen om het leven kwamen en ruim 200 Britten door de Duitsers gevangen zijn genomen.

· NOS

Tot ontsteltenis van de Poolse generaal Sosabowski had Horrocks gistermiddag in een bijeenkomst met diverse generaals meegedeeld dat twee bataljons, een van de 4th Dorset Regiment en een van de 1e Poolse Parachutisten Brigade, om 22.00 uur de oversteek zouden wagen.

Sosabowski had Horrocks laten weten dat hij grote bezwaren had tegen de operatie, omdat volgens hem de Duitse verdediging op de Westerbouwing, aan de noordoever van de Rijn, te sterk was en dat er te weinig boten beschikbaar waren voor een succesvolle aanval.

Hij pleitte voor een rivieroversteek op drie of vier plaatsen tegelijk, een stuk ten westen van het Drielse veer. Een aanval met de gehele divisie, samen met de eenheden van de Poolse brigade, zou de meeste kans van slagen hebben, meende hij.

"De oversteek bij het Drielse veer kan geen succes worden", voorspelde Sosabowski. "Je zult er helemaal niets mee opschieten. Je zal alleen je soldaten opofferen. Bovendien: één bataljon zal de situatie niet veranderen."

In Duitse handen

De Britse generaals negeerden de bezwaren van de Poolse generaal en Horrocks gaf generaal Thomas de opdracht de aanval door te zetten.

De aanval moest uiteindelijk worden uitgesteld tot 1.00 uur vannacht, omdat een deel van de boten die bestemd was voor de oversteek in Duitse handen terecht was gekomen. Enkele vrachtwagens die de boten vervoerden hadden een verkeerde afslag genomen en werden door de Duitsers tot stoppen gedwongen.

Slechts negen rubberboten en drie DUKW-amfibievoertuigen waren uiteindelijk beschikbaar voor de overtocht. Door het tekort aan boten ging alleen het bataljon van de Dorsets van start. De aanval werd ondersteund met een zware artilleriebeschieting van de Westerbouwing.

Stopgezet

De Duitsers kregen de oversteek al snel in de gaten en dankzij lichtkogels die ze afvuurden boven de rivier, hadden ze goed zicht op de militairen in de boten. Met machinegeweren namen ze hen onder vuur.

Vanwege het hevige vuur van de Duitsers werd om 2.15 uur besloten de aanval stop te zetten. Ruim 300 leden van de Dorsets waren inmiddels overgezet.

Ten minste één boot zonk, een aantal andere boten werden door de sterke stroming meegesleurd, waardoor veel militairen verspreid in kleine groepjes aan de noordkant van de Rijn aan land gingen. De Duitsers kamden het hele gebied uit en maakten zo meer krijgsgevangenen van het Dorset regiment. Slechts een kleine 100 soldaten wisten terug te keren naar de zuidoever.

Het fiasco dat Sosabowksi had voorspeld, was daarmee een feit.