Evacués verlaten de stad · NIMH

Evacuatie Arnhem komt langzaam op gang

In Arnhem hangen overal in de stad aanplakbiljetten met de oproep aan de bevolking om de stad binnen twee dagen te verlaten.

De Duitse legerleiding heeft gisteren tot een evacuatie besloten, omdat er waarschijnlijk de komende tijd nog hevig gevochten zal worden in Arnhem.

Arnhemmer Bert Kerkhoff vertrekt met zijn ouders naar Velp. "Bij de overbuurman heb ik een kruiwagen geleend", vertelt hij. "Daar hebben we de hoogstnoodzakelijke dingen op geladen. Het is toch maar voor even. Vader sloot de voordeur uiterst secuur en bedachtzaam. Op de Velperweg hebben we ons in de rij van zwijgers gevoegd die ook hun woningen moesten verlaten."

De evacuatiestroom begint langzaam op gang te komen. Maar onder een deel van de bevolking heerst onzekerheid. Niet iedereen is geneigd om aan de oproep gehoor te geven.

"Wij gaan voor geen Duitser de deur uit", houdt topambtenaar Teitsema vol. Zijn gezin heeft de kelder vol met weckflessen en boodschappen die door de supermarkt in de uitverkoop werden gedaan. Zo is men van plan onder te duiken in de eigen woning, terwijl de rest van de stad een verlaten puinhoop is.

Bron ooggetuige:
- 'De tragedie van bevrijd Arnhem' - Terdege - 04/05/2005