Duitsers vernielen havens Rotterdam en Amsterdam

Duitsers zijn begonnen de havens van Amsterdam en Rotterdam onklaar te maken. De bezetter is bang dat de geallieerden daar straks anders gebruik van kunnen maken om hun manschappen te bevoorraden.

"Twee dagen reeds horen de Amsterdammers voortdurend ontploffingen, de eerste dag begeleid door een vreemdsoortig luchtalarm, waaraan niemand zich stoorde", schrijft het illegale Parool. Ook bij Maasluis worden explosies gemeld en zijn rookwolken te zien.

Ook zijn de Duitsers begonnen schepen af te zinken om de toegang tot de Rotterdamse haven onmogelijk te maken. Twee schepen die op de Wilton-Fijenoord-werf in aanbouw waren zijn naar het midden van de waterweg gesleept en afgezonken met grind en puin aan boord.

Daarnaast worden de olieraffinaderijen en kranen in het gebied gesloopt. Een deel daarvan wordt afgevoerd naar Duitsland. Ook worden er kademuren vernield.

Negen dagen geleden viel tot ongenoegen van de Duitse legerleiding de belangrijke haven van Antwerpen haast ongeschonden in geallieerde handen. Als het Duitse verzet bij de Schelde wordt gebroken, worden de lange aanvoerlijnen uit Normandiƫ ineens honderden kilometers korter.

Het Parool krant spreekt er schande van dat sommige Nederlandse havenarbeiders meewerken aan de vernielingen door gaten voor springstofladingen te graven, naar verluidt voor 6 gulden per putje. De krant herinnert eraan dat de regering heeft opgeroepen dit soort installaties te beschermen en waarschuwt dat deze personen na de oorlog verantwoording moeten afleggen over deze "handlangersdiensten".

Explainer: waarom is de Antwerpse haven zo belangrijk?