Poolse soldaten hebben een Duits machinegeweer buitgemaakt · Gelders Archief

Ruim vijftig Polen steken Rijn over bij Driel

Afgelopen nacht zijn 52 Polen erin geslaagd de Britse paratroepen in Oosterbeek te bereiken. Het zijn de eerste versterkingen die de Rijn hebben weten te passeren.

Het was de bedoeling dat ze met twee amfibievoertuigen die gisteren arriveerden de Rijn zouden oversteken, een stukje ten oosten van de oprit van het Drielse veer. Maar beide voertuigen kwamen vast te zitten in een diepe sloot achter de dijk.

Bootjes

De Poolse militairen hadden toen alleen nog een paar rubberbootjes tot hun beschikking. Per bootje kon slechts één persoon vervoerd worden.

In het donker lukte het op die manier 52 Polen over te zetten. Enkele militairen die zwemmend de overkant probeerden te bereiken verdronken of dreven af met de stroming en kwamen in gebied terecht dat in Duitse handen is.

Bijna duizend Poolse paratroepen zitten al sinds donderdag vast bij Driel. Direct na hun landing bleek dat de Duitsers de noordkant van het Drielse voetveer in handen hadden gekregen, waardoor de Polen daar de Rijn niet konden oversteken.

De Duitsers proberen met mortierbeschietingen en sluipschutters de Britten rond Oosterbeek op de knieën te dwingen, maar de Britten weten niet van wijken. Ondanks een groot gebrek aan mankracht en voorraden slagen ze er tot nu toe in hun posities te behouden.