Duitse soldaten in Arnhem · International War Museum

Britten in Oosterbeek hebben Poolse hulp dringend nodig

De Britse soldaten in de perimeter bij Oosterbeek zijn er gisteren in geslaagd hun posities te verdedigen tegen aanvallen op drie plekken tegelijk van de Duitsers. Alleen de aanval op de Westerbouwing, een hoge positie bij de Rijn, was voor de Duitsers een succes. Wel kostte het hen vier tanks en veel mensenlevens.

Vanwege de grote verliezen die de Duitsers gisteren leden tegen de relatief lichtbewapende Britse troepen, kiezen de Duitsers nu voor een andere tactiek. Ze schieten nu alleen vanaf een veilige afstand met artillerie en ander geschut op de Britse posities.

Nu de Rijnbrug in Arnhem en de oprit van het Drielse Veer weer in Duitse handen zijn en de versterkingen zich nog in de buurt van Nijmegen bevinden, lijkt voor hen de noodzaak voor directe aanvallen op de Britse posities bij Oosterbeek voorbij.

Polen zitten vast

Tot grote frustratie van de Poolse generaal Sosabowski hebben de Poolse militairen, die gisteren zijn geland bij Driel, nog geen kans gezien om de oversteek te maken naar de Britse perimeter rond Oosterbeek.

De poging om afgelopen nacht vlotten te bouwen en daarmee over te steken is mislukt. De Britten in de perimeter bij Oosterbeek zitten intussen dringend om de Poolse hulp verlegen.

· NOS

Grondtroepen in Lent

Ook de geallieerde grondtroepen die na de verovering van de Waalbrug kwamen vast te zitten bij Lent, aan de noordkant van Nijmegen, zijn gisteren niet opgeschoten. Ze probeerden op te rukken via Elst, maar nadat de eerste vijf tanks door Duits anti-tankgeschut waren uitgeschakeld, werd de aanval stopgezet.

Om de Duitse tegenstand te weerstaan is meer infanterie nodig, maar die was gisteren niet beschikbaar. 'Hell's Highway', de lange weg van de grens naar Nijmegen blijkt enorm kwetsbaar voor Duitse aanvallen en dat leidt tot groot oponthoud van troepen en materieel.

Rond Hells Highway loopt het aantal slachtoffers op. Zie hier hoe burgers het beste van de situatie maken:

Dodental rondom Hell's Highway loopt op

De frontlijn vanuit het zuiden naar Nijmegen is zo'n 75 km lang en slechts 10 meter breed. Kleine gerichte aanvallen van de Duitsers zijn al genoeg om de opmars tot stoppen te dwingen. Het is de vraag of de grondtroepen er vandaag in slagen de Polen in Driel en de Britten in Oosterbeek te bereiken.