Britse soldaten worden afgevoerd na de Duitse herovering van de Rijnbrug · Gelders Archief

Britten verliezen hun positie bij Rijnbrug in Arnhem

De Rijnbrug in Arnhem is weer volledig in handen van de Duitsers. Na ruim drie dagen van zware gevechten heeft het Britse bataljon van kolonel Frost, of wat daar nog van over was, zijn positie moeten opgeven.

De circa 130 Britse soldaten die nog standhielden bij de brug, zagen vannacht geen andere mogelijkheid dan in kleine groepjes te ontsnappen, nadat vrijwel alle panden die ze eerder in bezit hadden door de Duitsers in brand waren geschoten. Bovendien waren ze door hun munitie heen en konden ze zich niet langer verweren tegen de Duitse tanks.

Het doel was om zo ver mogelijk richting Oosterbeek te komen, zolang het donker was. Het grootste deel van de 130 soldaten slaagde daar helaas niet in en is gevangengenomen.

Luchtfoto van de Rijnbrug, met vernietigde Duitse tanks · NIMH

Versterking was dicht in de buurt: sinds Amerikanen gisteren de brug over de Waal veroverden, lag de weg naar de positie van Frost zo goed als open. Tot verbijstering van de Amerikanen besloten vier tanks echter niet door te rijden naar Arnhem. Ze brachten de nacht door op de noordoever van de Waal, om op versterking te wachten.

Zij hadden de Britten in Arnhem te hulp moeten schieten, vonden de Amerikanen. Ze verweten de Britten in Nijmegen 'lafheid', omdat naar hun mening de weg naar Arnhem een eenvoudige prooi was.

De Britten hielden echter vol dat ze geen opdracht hadden om verder op te rukken en dat het bovendien te gevaarlijk was om verder te gaan zonder voldoende infanterie. Ook hadden ze te weinig munitie en brandstof bij zich.

In ieder geval zijn de tanks van het Britse 30e Corps nu onderweg naar Arnhem, maar hun opmars lijkt al na enkele kilometers vast te lopen. De Duitsers hebben zich verschanst tussen Nijmegen en Elst en bestoken de Britse tanks.