Een Duitse dode op de Waalbrug · NIMH

Heldhaftige oversteek over de Waal

Het is Amerikaanse militairen vanmiddag gelukt de Waal bij Nijmegen over te steken, terwijl ze zwaar werden beschoten door de Duitsers. In 26 canvasbootjes staken de Amerikanen de 300 meter brede rivier over, een kilometer ten westen van de spoorbrug.

Vervolgens slaagden de geallieerde troepen erin de Waalbrug en de spoorbrug in handen te krijgen.

Rookgordijn

Tot nu toe was de Duitse tegenstand bij de Waalbrug te sterk gebleken. Generaal Jim Gavin besloot dat alleen een aanval op de brug van twee kanten kans van slagen zou hebben.

De boten die hij nodig had voor de oversteek, kwamen pas vanmiddag aan. Het konvooi met vrachtwagens was onderweg opgehouden door Duitse aanvallen.

Om de overstekende airborne-soldaten zoveel mogelijk te beschermen tegen Duits vuur, legde de Amerikaanse artillerie een rookgordijn aan over de rivier. Aan de zuidoever van de Waal stonden zestien Amerikaanse tanks opgesteld om te vuren op de Duitse posities aan de overkant.

Het waren angstwekkende momenten op het water, waarbij de Amerikanen met de kolven van hun geweer uit alle macht door de sterke stroming moesten peddelen. Overal werd geschoten en het duurde niet lang voordat de eerste slachtoffers vielen in de boten.

Volgens tank-commandant Gilles Vandeleur was het 'een verschrikkelijk gezicht'. "Boten werden letterlijk uit het water geknald. Ik zag reusachtige geisers opspuiten door de inkomende granaten. En door de beschietingen met de lichte wapens vanaf de noordoever leek de rivier wel een ziedende ketel."

"Mijn God, wat een vertoon van moed!!" verzuchtte Vandeleur na afloop.

De mannen die de overkant haalden, zochten dekking achter een dijkje, waar ze eindelijk even op adem konden komen. Maar veel tijd voor rust was er niet; de soldaten hadden nu de opdracht om zowel de spoorbrug als de Waalbrug vanaf de noordkant aan te vallen.

Furie

De Amerikanen waren tot het uiterste gedreven om hun doel te behalen. Duitse militairen sprongen in paniek van de spoorbrug toen een Amerikaans peloton de noordkant van de brug bereikte. Maar ze konden niet aan de Amerikaanse furie ontkomen. In totaal werden bijna 270 gedode Duitse soldaten geteld op de brug.

Terwijl Britse tanks en Amerikaanse troepen de zuidkant van de Waalbrug aanvielen, kwamen de Amerikaanse paratroepen aan bij de noordkant. De geallieerden slaagden erin na felle gevechten met de Duitsers de laatste brug op weg naar Arnhem in handen te krijgen.

Vier Britse tanks reden naar de overkant van de brug. Tot verbazing en ergernis van de Amerikanen reden ze niet direct door naar Arnhem, maar hielden halt voor de nacht.

Duitse soldaten in Arnhem · Gelders Archief

Frost gewond

De Duitsers hebben intussen bij de Rijnbrug in Arnhem versterking gekregen. Hun systematische aanpak waarbij ze de Britse paratroepen huis voor huis 'uitroken' lijkt succesvol. Bij hun langzame opmars hebben ze veel Britten gevangengenomen.

De Britse kolonel Frost is vanmiddag gewond geraakt aan zijn been en is afgevoerd naar een noodhospitaal. Majoor Freddie Gough heeft het commando overgenomen. Gough regelde een bestand met de Duitsers om de gewonden over te dragen. Ook de 150 Duitsers die door de Britten gevangen zijn genomen, zijn overgedragen.

Daarna ging de strijd gewoon weer door. De brug is inmiddels in Duitse handen en de Britten hebben nog maar enkele huizen in hun bezit. Hun situatie lijkt nu uitzichtloos.