Minister Van Mook bij een eerder bezoek aan Australië · Australian War Memorial

Minister Van Mook gaat regering Ned.-Indië opzetten

Minister Van Mook is vanuit Londen naar Australië vertrokken om daar een tijdelijke regering voor heroverd Nederlands-Indië op te zetten. Zo kan er direct na verdrijving van de Japanners een nieuwe overheid aantreden.

Van Mook is officieel benoemd tot luitenant-gouverneur generaal, onder landvoogd Alidius Tjarda van Starkenborgh. Omdat die in april 1942 krijgsgevangen werd gemaakt, zal Mook feitelijk de voorlopige regering in Nederlands-Indië leiden.

Vooralsnog zal Van Mook werken vanuit Brisbane, aan de Australische oostkust.

Volksraad heropgericht

Prioriteit voor Van Mook is de voortzetting van de strijd tegen Japan, noodsteun aan de bevolking en herstel van de overheid in de kolonie. Het is de bedoeling dat de bestaande wetgeving zoveel mogelijk zal worden gehandhaafd in Nederlands-Indië.

"Voor mij rijst een beeld van een gewond, doch een zich herstellend Nederlands-Indië", verklaarde Van Mook, die sinds 1941 minister van Koloniën is.

Van Mook zal advies krijgen van een nieuwe Volksraad, die voorlopig uit dertig leden zal bestaan, in plaats van zestig zoals voor de oorlog. Ten ministe drie-vijfde van de leden zullen Indonesiërs zijn. Verkiezingen voor de Volksraad zullen pas volgen als de rust is weergekeerd in het gebied.

Van Mook levert zijn portefeuille als minister van Koloniën nog niet in. De Nederlandse regering verwacht binnenkort naar ons land te kunnen terugkeren, en dan zal toch snel het hele oorlogskabinet zijn ontslag aanbieden.