Britse troepen breken niet door Duitse verdediging
Een nieuwe aanval van de Britse paratroepen ten westen van Arnhem is desastreus verlopen. Vier bataljons, gezamenlijk zo'n 2000 man sterk, probeerden in de vroege ochtend vanuit de Arnhemse wijk Lombok een doorbraak te forceren door de Duitse linies.
Daar stuitten ze op hevige Duitse tegenstand. De Britten waren genoodzaakt zich terug te trekken in de huizen aan de Utrechtseweg. Van daaruit probeerden ze de Duitsers met anti-tankgranaten op afstand te houden, maar toen die op waren konden de Duitsers hun posities makkelijk heroveren.
Het werd een bloedbad met grote verliezen aan Britse zijde. De overlevenden waren gedwongen zich over te geven. De rest trok zich terug, sommigen tot aan Oosterbeek.
Generaal Urquhart leeft
Daar bleek overigens dat de bevelhebber van de troepenmacht nog leeft. Generaal-majoor Urquhart werd een dag lang dood gewaand, maar bleek afgesneden te zijn geraakt van zijn manschappen.
Na een nacht te hebben gescholen op een zolder van een omringd huis, wist hij vandaag zijn hoofdkwartier te bereiken. Daar werd hij ontvangen met warm water voor thee en een scheerbeurt.
Urquhart kreeg meteen nieuwe teleurstellingen te verwerken. Ook de twee bataljons van de 4e Parachutisten Brigade van generaal Hackett, die gisteren landden op de Ginkelse Heide, zijn er niet in geslaagd de Rijnbrug in Arnhem te bereiken.
Tijdens hun aanval via het noorden in de vroege ochtend, werden ze meteen zwaar onder vuur genomen. De Duitsers bleken hun verdedigingslinie aan de west- en noordkant van Arnhem verder te hebben versterkt.
Aan het begin van de middag werd besloten om de 4e Parachutistenbrigade terug te trekken naar het zuiden, aan de andere kant van het spoor, naar de relatieve veiligheid van Oosterbeek. Tijdens die terugtocht werden veel Britten krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers.
Juist op dat moment vond de landing plaats van 35 zweefvliegtuigen met anti-tankkanonnen en de jeeps van de Poolse geneeskundige eenheid, in de landingszone net ten noorden van Oosterbeek. De zweefvliegtuigen landden in het centrum van de strijd.
De geallieerde vliegtuigen worden door de Duitsers hevig beschoten, wat zorgt voor een denderend kabaal:
De Duitsers hadden het terrein in hun opmars omsingeld met luchtdoelgeschut en mitrailleurs. Terwijl de Britse para's bezig waren met hun terugtocht, lagen de zweefvliegtuigen onder hevig Duits vuur. Veel materieel in de vliegtuigen ging verloren of kwam in Duitse handen terecht.
Frost weigert overgave
Intussen proberen de Britse para's onder leiding van kolonel Frost stand te houden bij de Rijnbrug, Ze hebben zich verschanst in zo'n dertig panden aan de noordkant van de brug.
Vanochtend wisten ze een Duitse aanval met tanks af te slaan, waarbij veel doden en gewonden vielen. Frost wees een Duits voorstel tot capitulatie resoluut van de hand.
De Duitsers voerden vanmiddag nog meer versterkingen aan, onder meer met twee Tiger-tanks. Ook blijven ze de huizen waar de Britten zich schuilhouden systematisch beschieten. Met vlammenwerpers zetten ze de panden in brand.
Volgens het plan van Montgomery had vandaag de Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade ten zuiden van de Rijnbrug gedropt moeten worden. Maar door de aanhoudende dichte mist was dit niet mogelijk.
De hoop van de mannen van Frost is nog steeds gevestigd op de grondtroepen, maar de strijd bij Nijmegen loopt ook niet zoals gepland. Wel maakten de grondtroepen die oprukken vanuit Brabant goede vorderingen en bereikten via Veghel en Grave de troepen die ten zuiden en zuidoosten van Nijmegen actief zijn. De hulp kwam daar als geroepen.
Vanmiddag deden de geallieerde militairen een aanval op zowel de spoorbrug als de verkeersbrug over de Waal, maar beide aanvallen werden afgeslagen door ervaren SS-pantserdivisies. De zware Duitse tegenstand staat een snelle opmars van Nijmegen naar Arnhem nu nog in de weg.