Opmars van de grondtroepen · Imperial War Museum

Geallieerde grondtroepen op weg naar Nijmegen

Goed nieuws voor de Britse grondtroepen die waren opgehouden bij Son, bij Eindhoven: de noodbrug ter vervanging van de opgeblazen brug is klaar. De Britten konden vanochtend snel doorrijden naar Veghel en Grave. Als alles meezit, bereiken ze vandaag Nijmegen.

Hun versterking is hard nodig, nu de Duitse weerstand in het gebied rond Arnhem en Nijmegen veel sterker is dan gedacht.

Britse grondtroepen worden onthaald in Grave · Imperial War Museum

De mannen van kolonel Frost die sinds zondagavond de noordkant van de Rijnbrug in Arnhem bezet houden, kregen vanochtend opnieuw te maken met hevige tegenstand van de Duitsers.

Bij zonsopgang zetten de Duitsers de aanval op de brug in met drie tanks. De Britten, die zich hebben verschanst in zo'n dertig panden rond de brug, slaagden erin een tank uit te schakelen. Bij die gevechten zijn inmiddels al veel slachtoffers gevallen aan beide zijden.

Duitse weerstand

Vier Britse bataljons die gisteren ten westen van Arnhem vast kwamen te zitten, hebben rond 03.00 uur vannacht een ultieme poging gedaan om vanuit hun posities ten westen van het Elisabeth Gasthuis de troepen van Frost in Arnhem te bereiken. Ze zijn opnieuw op hevige Duitse weerstand gestuit.

Het is de vraag of het vandaag zal lukken door de Duitse linies te breken. Voor de troepen bij de Rijnbrug begint de tijd nu echt te dringen.