In heel Nederland rijden er geen treinen meer · Publiek domein

Spoorwegstaking: treinen in Nederland rijden niet meer

Meer dan 30.000 machinisten, conducteurs en technici van de NS hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Nederlandse regering in ballingschap om het werk neer te leggen. Dat de oproep vandaag kwam, is geen toeval.

Door de staking kan het Duitse leger moeilijker troepen en materiaal verplaatsen naar Eindhoven, Nijmegen en Arnhem, de plaatsen waar de geallieerden vanochtend zijn begonnen met hun offensief.

Oproep Radio Oranje

Nieuwslezer A. den Doolaard las namens de regering de volgende oproep voor op Radio Oranje. "Mede in verband met operaties, die heden in Nederland aangevangen, acht de regering thans het ogenblik aangebroken, de instructie te geven tot een algemene staking van het spoorweg-personeel, teneinde het vijandelijk vervoer en troepen-concentraties zoveel mogelijk te beletten."

Vanochtend vroeg zond Radio Oranje eerst een codebericht uit: 'De kinderen van Versteeg moeten onder de wol'. Dat was het teken dat de staking vandaag zou beginnen. Een paar uur later volgde de oproep van de Nederlandse regering.

Westerbork

De staking komt te laat voor de 279 mensen - onder wie 54 kinderen zonder ouders - die vier dagen geleden van Kamp Westerbork per trein naar het oosten zijn gevoerd.

Het lijkt erop dat de staking langere tijd gaat duren. Morgen rijden er in ieder geval geen treinen.

Hier kun je zien hoe treinen vanuit Westerbork vertrekken en wie erin zaten, zoals het bekende jazz-duo Johnny & Jones:

Westerbork: wie zaten er in de laatste treinen?