Geallieerde luchtlandingen in Nederland · NIMH

Geallieerde verrassingsaanval met parachutisten

In de buurt van Arnhem, Nijmegen en Eindhoven zijn vanmiddag duizenden geallieerde parachutisten gedropt. De bevolking in de drie regio's keek vol verbazing naar de duizenden parachutes die rustig naar beneden zweefden.

Hier kun je het indrukwekkende beeld zien dat zij zagen:

Duizenden parachutisten springen uit vliegtuigen

De geallieerde operatie kwam als een volslagen verrassing. Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk wat het doel van het offensief is.

Het is in ieder geval een gecombineerde actie van luchtlandingen en oprukkende grondtroepen. Rond 14.30 uur trokken grondtroepen van het Britse 30e Corps bij het Belgische Neerpelt de Nederlandse grens over richting Valkenswaard.

· NOS

De droppings werden voorafgegaan door bombardementen op Duits afweergeschut door geallieerde vliegtuigen. Duizenden omwonenden moesten daarom schuilen in hun kelders, maar de luchtlandingstroepen hadden vervolgens weinig te duchten van Duitse weerstand vanaf de grond. Niet alleen de parachutisten landden op de van tevoren gekozen landingzones, maar ook tientallen zweefvliegtuigen met materieel voor de paratroepen, zoals jeeps, antitankwapens en voorraden.

Bij Wolfheze, ten westen van Arnhem, konden zo'n 5000 Britse paratroepen redelijk probleemloos landen. Het lijkt erop dat ze zo snel mogelijk naar Arnhem willen, zo'n 12 kilometer verderop. Omdat ze dat grotendeels te voet doen, is dat een gewaagde actie. Onderweg wordt er al flink geschoten, dus het is de vraag of ze hun doel vandaag nog halen. Een deel van de paratroepen is achtergebleven bij het landingsterrein om het te beschermen tegen Duitse aanvallen.

Een Amerikaanse divisie van zo'n 7000 man is geland bij Grave en Groesbeek, in de buurt van Nijmegen. Zij stuitten bij hun opmars richting Nijmegen op fel Duits verzet. Wel slaagden ze erin de brug over de Maas, de brug over Maas-Waalkanaal en de heuvels rond Groesbeek te bezetten.

Kapotte brug

Ook de Amerikaanse divisies die bij Eindhoven en Veghel zijn gedropt, zo'n 6700 in totaal, hebben een paar belangrijke bruggen kunnen veiligstellen. Maar rond 16.00 uur werd de brug bij Son voor hun ogen door de Duitsers opgeblazen.

De grondtroepen werden bijna direct na het passeren van de grens door Duitse anti-tankkanonnen onder vuur genomen. Pas nadat Britse jachtvliegtuigen de Duitse stellingen hadden vernietigd kon de colonne verder rijden. Het ging echter maar langzaam, doordat de vernietigde tanks de weg blokkeerden. Het lijkt erop dat de troepen bij Valkenswaard de nacht zullen doorbrengen.