Duitse militairen in Zeeland · NIMH

Canadese aanval op Duitsers in Zeeland mislukt

Canadese troepen hebben geprobeerd om Nederland binnen te komen via het Leopoldkanaal, net onder de grens van Zeeuws-Vlaanderen. Dat is mislukt. De Duitse tegenstand was veel groter dan verwacht. Ook hadden de Duitsers hele stukken land onder water gezet, waardoor het onmogelijk was om door te stoten.

Gisteravond waren de Canadezen het kanaal overgestoken met vier grote roeiboten met ieder 90 man aan boord. Het plan om snel een brug te bouwen, zodat meer troepen naar de overkant konden, mislukte. De Canadezen lagen constant onder vuur.

Vanochtend hebben de Duitsers een tegenaanval uitgevoerd. De geallieerden moesten zich onder dekking van zwaar artillerie- en mortiervuur terugtrekken. Aan beide kanten zijn doden en gewonden gevallen. Over de aantallen is nog niets bekend.

Voor de bewoners in de grensstreek zijn het spannende dagen. Zij zitten veelal in schuilkelders en horen de beschietingen. Ze hopen natuurlijk dat de oorlog snel is afgelopen, maar maken zich ook grote zorgen over de nieuwe situatie, nu de grens met België frontlinie is geworden.

Verwoestingen in Eede voor het schootsveld op het Leopoldkanaal · Beeldbank Zeeland