Sloedam weer doelwit van geallieerde bommen
De Sloedam - de enige landverbinding tussen Zuid-Beveland en Walcheren - is de afgelopen dagen zwaar beschadigd geraakt door geallieerde bommen. Daarbij is ook een onbekend aantal burgers om het leven gekomen.
Het is een poging om de massale terugtrekking van Duitse militairen een halt toe te roepen. Het treinverkeer is door de bombardementen volledig gestremd.
Al eerder was de Sloedam het doelwit van geallieerde bommen. Rails raakten beschadigd en moesten worden gemaakt. Daarvoor werd bijvoorbeeld spoorwerker Cornelis Grim ingezet. Hij overleefde het nieuwe bombardement niet.
Zijn longen zijn gebarsten.
"Tijdens de werkzaamheden kwamen de Engelse bommenwerpers", vertelt zijn zoon Jan Grim. "Toen moesten ze natuurlijk ineens dekking zoeken, het schijnt dat mijn vader hier heel snel naar op zoek ging." Tevergeefs: bij hem in de buurt viel een bom. "Doordat de lucht uit zijn longen werd gezogen door de vacuüm uit zo'n bom zijn zijn longen gebarsten."
Ook veel andere burgers waren aan het werk bij de Sloedam. Zij moesten de kraters vullen die de vorige bommen hadden achtergelaten. Hoeveel slachtoffers de bombardementen van de afgelopen dagen precies hebben gemaakt, is niet duidelijk.
De beschadigingen worden momenteel weer hersteld. "Vanavond was er weer onrust gewekt doordat er langs de weg zomaar willekeurige mannen en jongens werden opgepikt, in een vrachtauto werden geduwd en meegenomen werden naar de Sloedam om deze te herstellen", vertelt Janke Terwal uit Middelburg, dat nabij de Sloedam ligt. "Het is geen pretje daarnaartoe te moeten gaan."
Volgens Terwal zouden veel bommen ook in het Sloe, het water dat de Sloedam omringd, zijn gevallen. "Dan zullen we dus het grapje nog wel een keer krijgen", denkt ze. "Het zal toch de bedoeling zijn dat de verbinding verbroken wordt."
Ook de Kreekrakdam en de terugtrekkende troepen op Walcheren en Zuid-Beveland liggen zwaar onder (geallieerd) vuur.