Evacuatie Wassenaar · WikiCommons

'Triest schouwspel': massale evacuatie Wassenaar

De Duitsers hebben een nieuw wapen: de V2-raket. Afgelopen weekend werd dit verwoestende wapen voor het eerst afgevuurd vanuit Wassenaar. Sindsdien vuurt de bezetter met enige regelmaat V2-raketten af.

Terwijl de eerste lancering voor de bewoners van Wassenaar nog een totale verrassing was, zijn ze nu op de hoogte van de situatie. Ze worden massaal geëvacueerd, om te voorkomen dat er slachtoffers vallen als de Britten de lanceerplek aanvallen.

"Over het Bezuidenhout ziet men het trieste schouwspel van mensen met handkarren, kinderwagens, fietsen en alle mogelijke vehikels, die trachten iets van hun inboedels te redden", beschrijft Het Parool de uittocht.

Nu de eerste raketten met succes hun doelwit - Londen - hebben bereikt, verwachten de Duitsers een reactie van de Britten. Verkenningsvliegtuigen zouden al foto's hebben gemaakt van het gebied van waaruit de raketten worden afgevuurd. Dit zou genoeg informatie zijn om de bommenwerpers richting Wassenaar te laten vertrekken.

Evacués die daarom moeten vluchten kunnen zich bijvoorbeeld in Leiden melden bij het Gemeentelijk Bureau voor Evacuatie-aangelegenheden, waar ze een nieuw adres krijgen toegewezen. Ook wie eigen opvang heeft geregeld moet zich daar melden, met persoonsbewijs en stamkaart voor distributiebonnen.

Oplichting, diefstal, plundering

In de pers wordt er ondertussen schande van gesproken dat "rottige elementen" proberen te profiteren van alle ellende. Volgens Het Parool wordt er voor handkarren 500 gulden gevraagd per dag, een kinderwagen is voor 100 gulden te huur.

Daarnaast wordt er veel aangifte gedaan van diefstal. Een inwoner van Wassenaar is twee koffers met linnengoed en een naaimachine kwijt die ze voor vervoer aan onbekenden had meegegeven. Een ander meldt de diefstal van meubilair en kolen.

De Residentiebode schrijft dat er tientallen mensen zijn opgepakt voor roof en plundering van leegstaande huizen. De buit was onder meer "een vleugelpiano, grammofoon met platen, rijwielen, paren schoenen, Perzische tapijten en diverse levensmiddelen- en distributiebescheiden". "Hyena's", typeert de krant de daders.