Geallieerden soldaten in Valkenswaard, samen met burgers · Liberation Route Europe

Eerste geallieerden op Nederlandse bodem gezien

De bevrijding van Nederland lijkt nu echt dichtbij. In het Brabantse dorp Borkel en Schaft zijn de eerste geallieerde militairen op Nederlandse bodem gesignaleerd. Een team van Britse verkenners onderzocht de staat van de brug over de Dommel; zal deze sterk genoeg zijn om de geallieerde tanks te dragen?

De missie bleek een succes en dat werd gevierd met een biertje. De dochter van de eigenaar van café Rustoord in Valkenswaard, waar de stenen brug ligt, gaf de Britten een rondje.

Het feestelijke moment werd verstoord toen bleek dat de Duitsers de Britse 'bezoekers' hadden gezien en aan het omsingelen waren. De Britten van de Household Cavalry sprongen in hun twee verkenningswagens en scheurden hierin even snel weg als ze gekomen waren, terug naar België.

De Duitsers zagen nog wel kans om het vuur te openen. Alleen de wagens werden geraakt, de verkenners bleven ongedeerd.

Ook in Duitsland

Toevallig was het vandaag ook de dag dat Amerikaanse militairen voor het eerst voet zetten op Duits grondgebied: een patrouille van vijf man stak rond 16.30 uur bij het Luxemburgse Stolzembourg de grensrivier Our over.

De militairen van de 5e pantserdivisie hadden opdracht gekregen uit te zoeken hoe zwaar de Duitse verdediging hier zou zijn. Van een plaatselijke boer kregen ze te horen dat de meeste Duitse militairen het gebied een dag geleden hadden verlaten. De stellingen van de Duitse Siegfried-linie die ze tegenkwamen, lagen er verlaten bij.

Na die informatie te hebben verzameld, keerden de verkenners weer terug naar hun thuisbasis in België.