Evacuatie Middelburg afgelast om geallieerde bombardementen
Om de voorspoedige terugtrekking van Duitse militairen tegen te gaan, openen de geallieerden het vuur op alles en iedereen op de Zeeuwse wegen. Veel Zeeuwen die vandaag eigenlijk moesten evacueren, durfden de tocht hierdoor niet aan. De evacuatie van in ieder geval Middelburg is vanavond afgelast.
Ondanks het geringe animo zijn er vanochtend vroeg, even na vier uur, nog wel mensen te voet richting Zuid-Beveland vertrokken. Dat zegt Janke Terwal, directrice van het Gasthuis in Middelburg.
"Dit deden ze in de hoop dat zolang het nog donker is, ze niet beschoten zullen worden", legt ze uit. "De mensen die later gingen hebben het slecht getroffen; de gehele dag wordt er meer gevlogen en geschoten." Volgens Terwal kwamen er zelfs weer mensen terug van de tocht, omdat ze niet verder kwamen.
Lange rijen voor 'briefjes'
Gisteren werd aangekondigd dat Middelburg moest worden geëvacueerd, met een aantal uitzonderingsgevallen. Hier vielen onder anderen de werknemers van het Gasthuis onder. "Alle ex-verpleegsters in Middelburg wilden vandaag plotseling erg graag tot het personeel van het Gasthuis behoren", zegt Terwal. "Voornamelijk moeders met jonge kinderen en anderen met grijze haren, die hun diploma weer hebben opgezocht."
Volgens een verpleegster in het Gasthuis, mevrouw Janssen, stond er de hele dag een "lange file mensen aan het gemeentehuis voor briefjes". Hiermee doelt ze op de briefjes die de uitzonderingsgevallen in bezit krijgen. "Deze zijn nogal makkelijk verstrekt."
Zucht van verlichting
Het verbaast directeur Terwal niet dat de evacuatie is afgelast. "Het is toch onmogelijk die duizenden onwillige mensen te dwingen?", vraagt ze zich af.
"Jammer dat om acht uur de avondklok ingaat, nu kunnen de mensen hun hart niet meer tegen elkaar luchten." Want in vele gezinnen zal een zucht van verlichting zijn opgegaan, denkt ze.
Ondertussen: de Duitse terugtrekking
Ondanks de hevige beschietingen van de geallieerden, hebben inmiddels duizenden Duitse militairen een uitweg kunnen vinden naar Noord-Brabant. Hier worden ze gehergroepeerd.
Onder veel Zeeuwen ontstaat onbegrip: ze hebben het gevoel dat de geallieerden de Duitsers te makkelijk laten wegkomen.