Middelburg · Beeldbank Zeeland

Evacuatie Middelburg aangekondigd, Zeeuwen willen blijven

Grote aanplakbiljetten in Middelburg kondigen vandaag een evacuatie van de stad aan. Op het eiland Walcheren, waar de Zeeuwse hoofdstad ligt, wordt hevig geschoten door geallieerden. Die proberen de terugtrekkende Duitse militairen tegen te houden.

"Bij ons, aan de overkant van het plein, hangt ook zo'n aanplakbiljet", vertelt mevrouw Janssens, verpleegster in het Gasthuis. "Hier staat op aangekondigd dat voor aanstaande maandag, dus 11 september, Middelburg geheel ontruimd moet zijn."

Uitgezonderd zijn een aantal personen die met naam en toenaam zijn vermeld. Een aantal bakkers, slagers en groentehandelaren en het verplegend personeel van het Gasthuis mogen op hun plek blijven.

Mevrouw Janssens, verpleegster in het Gasthuis van Middelburg · NIOD

"Het is een dag geweest vol nervositeit en onrust", reageert Janke Terwal, directrice van het Gasthuis. "De evacuatie is vreselijk voor de mensen."

Veel Zeeuwen staan dan ook niet te popelen om gehoor te geven aan het 'verzoek', zegt ze. "Van hele dorpen hoor je dat ze niet van plan zijn te gaan evacueren."

Terwal begrijpt dit: het is gevaarlijk op de weg. "Er wordt veel gevlogen en geschoten vandaag. Een van de zusters, die op de fiets naar Goes is geweest, vertelde dat er veel uitgebrande auto's langs de weg staan. Daar is dus waarschijnlijk op geschoten."

'Massa-evacuatie is gevaarlijk'

De illegale krant De Vrije Scheldestroom raadt mensen af hun huis te verlaten. "Massa-vervoer en massa-evacuatie zijn gevaarlijk."

Hun advies luidt: "Ga bedachtzaam en niet overhaast te werk, begeef je naar de voor jou veiligste plaats en luister niet naar de vele geruchten die rondgaan, maar enkel naar wat absoluut vaststaat."