Duitsers schieten nieuw wapen op Londen vanuit Wassenaar
Terwijl een deel van de Nederlanders nietsvermoedend aan het avondmaal zat, is vanavond in Wassenaar voor het eerst een nieuw wapen van de bezetter gelanceerd. Twee van deze raketten werden om 18.45 uur afgevuurd op Londen, waar ze vijf minuten later insloegen. Het is voor het eerst dat er raketten worden gebruikt in een oorlog.
Het doelwit was de brandweerkazerne in Southwark Bridge Road. Dit doel is gemist. Wel raakte een van de raketten een buitenwijk van Londen, zo'n 13 kilometer bij het doel vandaan.
Elf woningen stortten hierdoor in en nog eens vijftig woningen raakten beschadigd. Drie mensen zijn overleden: een jonge soldaat, een 3-jarige peuter en vrouw van 65. Tien anderen raakten zwaargewond.
De tweede raket viel nóg verder van het oorspronkelijke doel. Hij viel 29 kilometer verderop in het dorpje Epping, nabij Londen, en had nauwelijks schade tot gevolg.
'Gasexplosie'
Om geen paniek te veroorzaken wordt in de gecensureerde Britse pers gesproken over een gasexplosie. De 13-jarige Brian Rodgers zegt wel beter te weten. "Want dan hoor je niet eerst 'whoesj', voordat de klap komt."
De explosie maakte grote indruk op Brian, die juist al gewend was aan de V1, de vliegende bom die de Duitsers inzetten. "Drie maanden na D-Day was het einde van de oorlog in zicht, we konden ons niet voorstellen dat we alsnog onderuit zouden gaan."
In de illegale pers worden de raketten de opvolgers genoemd van het Vergeltungswaffen, de onbemande bomvliegtuigjes waarmee de Duitsers Groot-Brittannië sinds kort na D-Day bestoken. Het Parool heeft het "voor het gemak maar" over V2, The London News uit Haarlem spreekt van 'V-zooveel'.
Het grote verschil met de V1 is volgens Het Parool dat dit wapen geen vleugels heeft. De V2 is een 14 meter lange raket, die wordt afgeschoten van een trailer. "Heel Den Haag heeft de vliegende bommen zien overkomen", schrijft de krant, die de raket op "een vliegende taxi met rood achterlicht" vindt lijken.
Onder de bewoners van Wassenaar ontstond paniek bij de lancering. Door het enorme lawaai daarvan, dachten zij ten onrechte dat er een luchtaanval gaande was.