Duitse militairen bij een krantenkiosk · Hollandse Hoogte

Publicatieverbod na bevrijding, verzetskranten uitgezonderd

Kranten en tijdschriften die na 1 januari 1943 zijn blijven verschijnen zullen direct na de bevrijding voorlopig een publicatieverbod krijgen. De illegale pers mag dan wél bovengronds verschijnen, maakte de Nederlandse regering in ballingschap bekend via Radio Oranje.

Er zal een zuiveringscommissie ingesteld worden voor de pers. Details daarover worden later uitgewerkt.

Al direct na de inval muilkorfden de Duitser de pers. Onwelgevallige berichten moesten uit de kranten worden gelaten. Om toch het echte nieuws te kunnen blijven volgen, ontstonden er zo'n 1300 verzetskranten, van blaadjes die maar één exemplaar kenden tot inmiddels gevestigde namen als Het Parool, Vrij Nederland of Trouw.

Militair Gezag

Naast het bericht over de perszuivering meldde Radio Oranje ook dat het Militair Gezag in het bevrijde Nederland onder leiding komt te staan van Hendrik Kruls, die daarvoor tot generaal-majoor is bevorderd. Kruls werkte al sinds 1943 aan plannen voor de terugkeer van de Nederlandse strijdkrachten naar ons land.

Het Militair Gezag zal de dagelijkse leiding op zich nemen van gebieden waar de Duitsers zijn verdreven, in overleg met de burgerlijke autoriteiten. Om dat mogelijk te maken zal per Koninklijk Besluit de bijzondere staat van beleg worden afgekondigd in bevrijd Nederland.

Generaal Kruls · Nationaal Archief