Medische keuring, 1941 · Nationaal Archief

Oproep voor de Arbeitseinsatz? Simuleer een maagkwaal!

Nu de vrees bestaat dat de Duitsers steeds meer mannen zullen oproepen voor de Arbeitseinsatz in Duitsland, publiceert verzetskrant Het Parool een manier om relatief eenvoudig aan die plicht te ontkomen.

Onder de kop 'Voor onze simulanten' beschrijft een arts hoe je op overtuigende wijze een maagkwaal kunt nadoen. Succes gegarandeerd, mits je het er in je verhaal niet té dik bovenop legt.

Huismiddeltjes

De arts adviseert om een ander met een briefje van de huisarts langs de Arbeidsbeurs te sturen, omdat je zelf met maagpijn op bed ligt. Als de controlerende arts vervolgens langskomt, is het zaak te laten doorschemeren dat de maagkwaal al lang sluimert, maar dat je er liever niet te veel aandacht aan besteedde.

Je hebt diverse huismiddeltjes geprobeerd, maar helaas zijn de symptomen steeds erger geworden. Zou het misschien toch een familiekwaal zijn die hier opspeelt?

Artikel in Het Parool over het simuleren van een maagkwaal · Het Parool

"Als de controlerende arts u onderzoekt zal hij natuurlijk niets vinden. Alleen voelt u pijn, veel pijn, als hij drukte op de plaats tussen navel en borstbeen. Meent hij dat het wel meevalt, dan bent u verheugd en hoopt u met hem dat het u spoedig weer aan het werk kunt gaan (Dat valt altijd tegen)."

"Komt er na enige tijd weer een oproep van de Arbeidsbeurs of moet u op het spreekuur van de controlearts verschijnen, dan stuurt u weer een ander met een attest van uw huisarts. Helaas gaat het nóg niet naar wens."

Sneetje in vinger

Mocht er uiteindelijk een verzoek komen om de ontlasting te laten onderzoeken, houd je je dan vooral niet aan het voorgeschreven dieet zonder vlees, is het advies.

En ook belangrijk: zorg dat je wat bloed binnenkrijgt. "Een sneetje in uw vinger is toch niet te veel gevergd als het erom gaat uit Duitsland te blijven? Opnemen in een ziekenhuis zal men u niet. Daar is geen plaats voor."