Een beschoten trein, eerder dit jaar in Zeeland · NIOD

Ruim dertig doden bij beschieting trein met vluchtende NSB'ers

De geallieerden schieten vanuit de lucht op talloze voertuigen waarmee Duitsers en NSB'ers op de vlucht zijn geslagen. Eén van de circa veertig treinen die zijn ingezet voor de evacuatie van NSB-gezinnen, is door de geallieerden onder vuur genomen bij Diemen. Ruim dertig inzittenden werden gedood en er vielen enkele tientallen gewonden.

De trein, met voornamelijk vrouwen en kinderen aan boord, vertrok om 14.45 uur vanuit Amsterdam richting Duitsland. Bij Diemen kwam de trein tot stilstand en en kort daarna begon de beschieting.

Boerenknecht J. Langerak was op dat moment aan het werk op het land en zag het gebeuren. "De trein stopte op zo'n honderd meter bij mij vandaan. Toen zag ik ook drie jagers in de lucht aankomen. Ze vlogen een aantal keer over en schoten toen op de trein."

Paniek

Hij zag hoe mensen in de paniek de trein uit vluchtten en het weiland in renden. Zodra de vliegtuigen verdwenen waren, rende Langerak naar de trein. "Ik nam nog gauw een blik met water mee, want dat zou wel van pas komen, dacht ik."

Langerak zag dat de situatie ernstig was en hielp waar hij kon. "We moesten snel zijn, want de banken van de trein waren al aan het smeulen. Een van de wagons stond al in brand. Gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse."

Langerak hielp mee om de doden en gewonden over te brengen naar een nabijgelegen boerderij. Van daaruit werden de gewonden vervoerd naar het Binnen Gasthuis en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. De doden werden geborgen in de Zuiderkerk.

De overlevenden van de beschieting stapten na verloop van tijd weer in de trein, die met een nieuwe locomotief alsnog naar Duitsland reed.