Duitse gevangenen in de dierenkooien · Imperial War Museum

Duitsers achter de tralies in Antwerpse dierentuin

Het is een opmerkelijk gezicht: in de kooien in de dierentuin in Antwerpen waar eerst leeuwen en tijgers zaten opgesloten, zitten nu mensen achter de tralies. Het zijn Duitse militairen en collaborateurs, die tijdens de bevrijding van Antwerpen zijn opgepakt door het Belgische verzet.

Eén kooi is bestemd voor Duitse officieren, onderofficieren en soldaten, een andere voor de verraders en collaborateurs. In weer een andere zitten hun vrouwen en kinderen én jonge vrouwen die ervan beschuldigd worden dat ze met Duitse soldaten naar bed zijn geweest.

De kooien in de dierentuin stonden leeg, omdat de dieren tijdens de bezetting zijn verhongerd of opgegeten. Ook zijn gevaarlijke dieren aan het begin van de oorlog afgemaakt, om te voorkomen dat ze zouden ontsnappen bij bombardementen.

Antwerpen werd twee dagen geleden bevrijd door Britse militairen, die vooral geïnteresseerd zijn in de grote haven van de stad. Die viel opvallend genoeg grotendeels intact in handen van de geallieerden. Bevoorrading is nog niet mogelijk, omdat de Schelde nog in handen is van de Duitsers.

Hitler heeft zijn troepen de opdracht gegeven Zeeland verder te versterken. Hij wil voorkomen dat de geallieerden de rivier die toegang geeft tot de haven van Antwerpen in handen krijgen.

Als de haven weer operationeel is, zullen de lange bevoorradingslijnen voor de geallieerde opmars flink korter worden: nu moet al het voedsel, benzine en munitie voor de legereenheden nog worden aangevoerd vanuit Normandië.

Explainer: waarom is de Antwerpse haven zo belangrijk?