De schade na het bombardement · Publiek domein

'Zwarte Vrijdag': Veel doden bij bombardement Maastricht

Een geallieerde bombardement heeft in Maastricht veel slachtoffers gemaakt. De vliegtuigen hadden het voorzien op een brug over de Maas, maar raakten twee arbeiderswijken aan weerskanten van de rivier.

Er zijn inmiddels al ruim zeventig doden geteld en veel inwoners van de wijken Roed Dörrep en Quartier Amelie worden nog vermist. Daarnaast zijn er tientallen zwaargewonden en zijn meer dan 1500 mensen dakloos geworden. Ook enkele Duitse militairen kwamen om.

"Ik was erg bang", zegt de 12-jarige Trees Dubois. "Mijn vader stuurde me naar de schuilkelder. Ik ging met de buurvrouw op pad. Halverwege keerde ze terug om iets te halen. Ze heeft het niet overleefd."

Grote hoogte

Doelwit van de geallieerden was de spoorbrug over de Maas, die door de Duitsers kan worden gebruikt bij een aftocht. Door de razendsnelle opmars van de geallieerden door Noord-Frankrijk zou die terugtrekking al binnen enkele dagen kunnen plaatsvinden.

Vanwege het luchtafweergeschut bij de stad bleven de meeste bommenwerpers op grote hoogte vliegen. Doordat een precisieaanval op de brug zo onmogelijk was, kwamen veel van de 156 bommen in de wijde omtrek van de brug terecht. Er werd slechts één voltreffer op het doel geteld.

Veel inwoners van Maastricht maken zich zorgen over het naderende oorlogsgeweld. Sommige hebben besloten voorlopig in de grotten van de Sint-Pietersberg onderdak te zoeken.