Door researchredacteur Hugo van der Parre

Een Nederlandse nabestaande van vlucht MH17 is op eigen gelegenheid naar het rampgebied in Oost-Oekraïne gereisd. Robby Oehlers is zelf op zoek naar sporen van zijn nichtje Daisy Oehlers. Zij zat met haar vriend Bryce Frederiksz aan boord van het toestel van Malaysia Airlines dat op 17 juli werd neergehaald.

"Dit is ongelooflijk", is de reactie van de 44-jarige Oehlers als hij bij het rampgebied aankomt. Het is veel erger dan hij zich had voorgesteld. "Er liggen nu niet eens lichamen. Maar kun je je voorstellen dat je met alle plezier op vakantie gaat en dan zo eindigt? Dit is bijna onwerkelijk gewoon."

Gefrustreerd

Oehlers nichtje Daisy (20) was samen met haar vriend Bryce (23) voor een vakantie op weg naar Bali. Vooral om een beetje bij te komen na het overlijden van Daisy's moeder in april dit jaar. Ze woonden sinds een paar weken samen, in huis bij de ouders van Bryce.

Drie maanden na de ramp is er van Daisy nog geen enkel spoor. Van Bryce is alleen een voet gevonden. De familie is boos en gefrustreerd dat het allemaal zo lang duurt. Na de zoektocht door Nederlandse politiemensen begin augustus heeft het onderzoek in het veld wekenlang stil gelegen; alleen vorige week is er nog een dag gezocht.

De familie vraagt zich af hoe het toch kan dat journalisten wel in het gebied kunnen werken, maar dat het voor onderzoekers te gevaarlijk zou zijn. Robby Oehlers, vader van drie kinderen en in het dagelijks leven muzikant, vindt dat er iets moet gebeuren en neemt het heft in handen.

Gevaar

Via via legt hij contact met de rebellen in Donetsk en legt hij uit wie hij is en wat hij wil. De rebellen reageren snel en positief: Oehlers is van harte welkom en ze zullen hem helpen zijn doel te bereiken. Die toezegging zijn ze echter niet nagekomen, vertelt Oehlers.

Hoewel de Nederlandse autoriteiten het hem afraden, stapt Oehlers op vrijdagochtend op het vliegtuig naar Oekraïne. Eenmaal op de rampplek aangekomen begrijpt hij die zorgen wel. "Ze hebben gezegd dat het gevaarlijk was. Dat is het ook echt!". Op de achtergrond zijn raketinslagen te horen en in de verte zijn rookwolken te zien.

Lichtblauwe koffer

Oehlers begrijpt nu ook waarom het Nederlandse onderzoek is opgeschort. "Dat is common sense. Zo'n agent uit Nederland die hier spullen komt halen van overleden mensen - dat is een missie - maar die heeft natuurlijk ook kinderen en een familie en die is ook in gevaar. Dus ik begrijp het heel goed." Hij voegt daaraan toe: "Het is triest om te zeggen, maar er kan gewoon geen onderzoek gedaan worden nu."

Terwijl Oehlers tussen de wrakstukken en persoonlijke bezittingen wandelt, ziet hij een kleine lichtblauwe koffer. "Die is van haar, denk ik. Hopelijk." De moeder van Bryce had hem voor vertrek verteld wat voor bagagestukken Daisy en Bryce bij zich hadden. Oehlers is aangeslagen en twijfelt: zal hij de koffer nu meenemen of er morgen voor terugkomen? Dan besluit hij eerst een foto van de koffer te maken en die naar de nabestaanden in Nederland te whatsappen, met de vraag of het inderdaad de koffer van zijn nichtje is.

"Het liefst zou ik hier in een tentje gaan zitten en rustig gaan zoeken. Maar er is geen beginnen aan. Het gebied is te groot."

STER reclame