NOS NieuwsAangepast

Synode verrast homopastores niet

De Nijmeegse pastoor Theo Koster, woordvoerder van het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores WKHP, is niet verrast dat er geen aardverschuiving binnen de Rooms-Katholieke Kerk heeft plaatsgevonden.

Homobelangenorganisatie COC zei gisteren "zwaar teleurgesteld" te zijn nadat de kerk had aangegeven tegen homoseksualiteit te blijven. Dat gebeurde aan het eind van een speciale bijeenkomst van de bisschoppen, de synode. "Het beeld dat het COC en de media hebben geschetst over de aardverschuiving was overtrokken. Wij behoren tot de katholieke kerk en weten dat de leer van de kerk hierin niet zou veranderen", zegt Koster.

Hoopgevend

Toch zegt Koster teleurgesteld te zijn, omdat de kerk anti-homo blijft. "Maar", vult Koster aan, "ik vind het hoopgevend dat de toon van de paus milder is. Hij geeft aan dat homoseksuelen nu allereerst mensen zijn."

Koster legt uit dat je niet zomaar de mening van de meerderheid kunt veranderen. "Iedereen dacht dat met het voltooien van de wetgeving over homo-emancipatie, de acceptatie ook was geregeld. Maar met wetgeving alleen, verander je niet iemands gedachten. Dat geldt ook voor de katholieke kerk."

De pastoor blijft positief: "Dat de kerk nu niet klaar is om de leer te veranderen, wil niet zeggen dat dat in de toekomst niet gaat gebeuren. Paus Franciscus is een waarachtige paus. In zijn pastorale houding is hij heel anders dan zijn voorgangers, hij wil luisteren, en misschien leidt dat uiteindelijk tot een verandering in de leer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl