Geen winnaar in Friese derby

In het Abe Lenstra-stadion heeft de beladen Friese derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur geen winnaar opgeleverd. Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges speelde met zijn nieuwe club met 2-2 gelijk tegen zijn oude werkgever.

Het duel was nog geen tien seconden oud toen Heerenveen al een strafschop kreeg. Cambuur-doelman Leonard Nienhuis legde Mark Uth neer, waarna de Duitser zelf raak schoot vanaf de stip.

De snelste penalty in de historie van de eredivisie was de opmaat voor een spectaculair eerste kwartier, waarin beide ploegen kansen onbenut lieten. Bij Cambuur zag Sander van de Streek een volley naast gaan en schoot Bartholomew Ogbeche te zacht in om doelman Kristoffer Nordfeldt te verontrusten. Aan de andere kant schoot Uth net naast.

In evenwicht

In het vervolg van de eerste helft hielden de ploegen elkaar in evenwicht en waren de kansen schaars. Kort voor rust was Heerenveen nog dicht bij succes, maar de inzet van Uth werd geblokkeerd door Etiënne Reijnen en de rebound van Morten Thorsby werd gestopt.

Ook na de rust kreeg Cambuur snel een tik. Luciano Pasveer ontdeed zich van Vytautas Andriuskevicius en uit zijn pass schoot Marlon Pereira in eigen doel. De Leeuwarders herpakten zich snel en Ogbeche scoorde uit de rebound, nadat Nordfeldt de bal na een inzet van Albert Rusnák had losgelaten.

Levendig

Cambuur werd vervolgens steeds sterker en halverwege de tweede helft kopte Reijnen de 2-2 binnen uit een hoekschop van Rusnák. In het levendige vervolg was Cambuur het dichtst bij de volle winst, maar Furdjel Narsingh wist van dichtbij Nordfeldt niet te verschalken.