Het 8-jarige Georgische meisje Renata Agamiryan is vrijdagavond in het Leids Universitair Medisch Centrum overleden aan leukemie. Dat heeft het ziekenhuis laten weten. Renata werd sinds augustus in een kunstmatige slaap gehouden en is daar niet meer uit ontwaakt.

De specialisten besloten haar in coma te brengen na complicaties bij een beenmergoperatie.

Renata werd in 2012 ziek en eind dat jaar met haar ouders uitgezet naar Polen. Het was op dat moment bij de Nederlandse autoriteiten niet bekend dat het meisje ernstig ziek was. Meteen na haar uitwijzing bleek de toen 6-jarige Renata acute leukemie te hebben.

Kritiek

Er was destijds veel kritiek op de uitzetting. Daarop besloot staatssecretaris Teeven dat het gezin om humanitaire redenen terug mocht komen zodat ze hier behandeld kon worden.

De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerden na een onderzoek dat degenen die voor de uitzetting zorg moesten verlenen geen fouten hadden gemaakt.

Renata's advocaat Maureen Helgers zegt op Twitter diep bedroefd te zijn door de dood van het Georgische meisje. "Mijn liefste cliëntje is niet meer." Helgers staat de familie Agamiryan bij.

STER reclame