NOS NieuwsAangepast

Zaligverklaring voor paus Paulus VI

Paus Paulus VI wordt vandaag zalig verklaard. De huidige paus Franciscus zal dat doen op de slotdag van de bisschoppensynode. Franciscus heeft in een interview met een Italiaanse krant gezegd dat Paulus VI een "profetische genialiteit" bezat.

De Italiaan Paulus VI heeft vooral zijn stempel gedrukt op de kerk met de encycliek Humanae Vitae (Van het menselijk leven, 1968), waarin hij het gebruik van anticonceptie verbood. Het verbod was met name gericht op de pil, die begin jaren zestig op de markt gekomen was.

In reactie op kritiek op de conservatieve huwelijksethiek van Paulus VI stelde Franciscus dat alles van de interpretatie van Humanae Vitae afhangt. Paulus VI raadde volgens Franciscus biechtvaders aan om barmhartig te zijn en aandacht te hebben voor de concrete situatie.

Wonder

Paulus VI, wiens oorspronkelijke naam Giovanni Battista Montini was, werd in juni 1963 gekozen tot opvolger van de als progressief beschouwde Johannes XXIII. Hij stierf in augustus 1978.

Hij wordt zalig verklaard, nadat er in mei een wonder was erkend dat op zijn conto werd geschreven. In 2001 genas in de Verenigde Staten een ernstig ziek ongeboren kind.

In Nederland was Paulus VI verantwoordelijk voor de benoeming van de conservatieve bisschoppen Ad Simonis (1970) en Jo Gijsen (1972).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl