Topper Twente-Ajax zonder winnaar

FC Twente-Ajax, op papier een topper, werd een duel dat slechts bij vlagen kon boeien. Met het 1-1 gelijkspel betaalden de Tukkers de prijs voor een afwachtende houding, nadat ze na zeventien minuten op voorsprong waren gekomen.

De thuisploeg opende stormachtig en in de eerste minuten hing een Twentse treffer in de lucht. Die bleef uit en het duurde vervolgens even voor er tekening in de strijd kwam. Het was Jesús Corona die daarvoor zorgde. De Mexicaan kreeg op rechts alle ruimte om op te komen, hield Thulani Serero met een lichaamsbeweging kinderlijk eenvoudig op afstand en kon vrij uithalen: 1-0.

Claimen

Goed voor het spelpeil was die voorsprong niet. Ajax ging op zoek naar de 1-1 en was daarbij slordig en machteloos. Twente leunde rustig achterover en ving de stroperige Ajax-aanvallen moeiteloos op. Zelf waren de Tukkers bij tegenstoten veel dreigender - al leverden ook die geen grote kansen op. Wel claimde heel het stadion een penalty, toen Ryo Miyaichi na licht contact met Ricardo van Rhijn tegen de grond ging.

Pas tegen de rust kreeg Ajax zijn eerste kans. Met een schot uit de draai stelde Kolbeinn Sigthórsson Nick Marsman op de proef. De doelman redde met enige moeite.

Ajax na rust feller

Ajax beet na rust feller van zich af en kon moed putten uit een mooie vrije trap van Lasse Schöne, die de lat schampte. Het tempo bij de Amsterdammers lag hoger dan voor de rust en Twente werd steviger vastgezet. Toch leverde ook dat weer weinig spektakel op.

Omdat ook de counters van de thuisploeg de scherpte misten van voor de rust, viel er niet veel te genieten. Illustratief was een volledig mislukt schot van Kamohelo Mokotjo, die na defensief geklungel bij Ajax mocht aanleggen.

Milik

Plots was daar toch de 1-1. De eerste vloeiende aanval van Ajax eindigde nog met een hard schot van Davy Klaassen op de paal, even later werkte Sigthórsson na een mooie pass van Ricardo Kishna de bal struikelend langs Marsman. De IJslander werd meteen vervangen door Arkadiusz Milik.

Twente leek even de weg kwijt, maar herpakte zich snel en ging op zoek naar de overwinning. Iedereen maakte zich op voor een mooie slotfase, maar een echt Twents offensief bleef uit, terwijl Ajax niet vol voor de aanval koos. Beide defensies werden niet meer zwaar op de proef gesteld.