Krappe zege Feyenoord op Heracles

Feyenoord heeft het zichzelf tegen Heracles onnodig moeilijk gemaakt. De Rotterdammers hadden de buit voor rust (2-0) al lang binnen kunnen hebben, maar boden de zwak spelende bezoekers daarna alsnog uitzicht op een goed resultaat. Voor een punt kwamen de Almeloërs echter toch tekort: 2-1.

De thuisploeg kwam wel erg gemakkelijk op voorsprong. Een lange bal door het centrum van Luke Wilkshire leek eenvoudig te verdedigen. Zo niet voor Mike te Wierik. Hij had geen oog voor Elvis Manu die bij hem wegsloop, de bal goed controleerde en langs de kansloze Dennis Telgenkamp in de hoek deponeerde.

De 2-0, na 18 minuten, kwam al even gemakkelijk tot stand. Bij een hoekschop liepen twee Heraclieden elkaar van de sokken. Opnieuw Manu profiteerde van de ontstane verwarring door droog af te drukken.

Heracles figurant

Dat de schade daar tot aan de rust bij bleef, dankten de bezoekers vooral aan slordigheid van de Feyenoord-aanval. De thuisploeg was oppermachtig, maar Colin Kazim-Richards (vrije kopkans over) en Jens Toornstra (van dichtbij recht op Telgenkamp) verzuimden die superioriteit in meer doelpunten om te zetten.

Heracles figureerde, of beter: het kwam in het stuk eigenlijk niet voor. Eén keer kwam de ploeg in de buurt van het doel van Kenneth Vermeer. Dat leverde zowaar nog bijna de aansluitingstreffer op. Vermeer wist de kopbal van Bryan Linssen met behulp van de lat maar net uit zijn doel te houden.

Meer dadendrang

Feyenoord deed na rust bepaald niet aan klantenbinding. De buit leek binnen en de inspiratie om nog meer moois te creëren, ontbrak. Tot ergernis van coach Fred Rutten, die na een uur spelen met een verongelijkt gezicht zijn manschappen aanspoorde tot iets meer dadendrang.

Die kwam er wel, maar het was eerder Jeroen Veldmate die daarvoor zorgde. Hij maakte vanaf de stip 2-1, nadat Wilkshire met een onhandige sliding niet de bal, maar wel de voeten van Oussama Tannane had weggemaaid.

Heracles had ineens weer uitzicht op een goed resultaat. Daar bleef het ook bij, al moest Vermeeer Feyenoord nog behoeden voor een blamage door zich voor de voeten van Linssen te werpen.

Heracles kon in de slotfase niets meer uitrichten, maar Feyenoord hield tot op het laatst de spanning erin door nog een drietal goede kansen om zeep te helpen.