De aardverschuiving binnen de Rooms-Katholieke Kerk, waarover eerder deze week werd gespeculeerd, is er niet gekomen. De Kerk blijft tegen homoseksualiteit, ongehuwd samenwonen en mensen die willen hertrouwen.

De standpunten van de Kerk lijken zelfs strenger te zijn geworden, in plaats van afgezwakt te zijn. Dat is de uitkomst van een buitengewone vergadering -een synode- in Rome. Toch zijn er steeds meer bisschoppen die soepeler willen omgaan met die thema's, constateert Vaticaandeskundige Andrea Vreede.

Tussenrapport

In een tussenrapport leek het erop dat het Vaticaan milder zou worden over homo's. Er werd geschreven dat homo's "talenten en kwaliteiten" hebben, die de Rooms-Katholieke Kerk zou kunnen accepteren. Ook zouden "de positieve aspecten" van homorelaties erkend moeten worden.

Maar het merendeel van de 250 aanwezige bisschoppen heeft daar tegengestemd. Toch wint het pleidooi van de paus voor meer genade en mededogen langzaam terrein, zegt Vreede. Belangrijke thema's, zoals het afwijzen van homoseksualiteit, kregen bij de stemming geen tweederde meerderheid.

Nadenken

"We zijn teruggegaan naar de oude boodschap van de Kerk, maar toch zit er een verschuiving in", aldus Vreede. Volgens haar is het paus Franciscus in een toespraak na afloop van de synode gelukt om de rijen weer te sluiten en ruziënde bisschoppen bij elkaar te brengen.

Onder de deelnemers aan de synode heerst grote verdeeldheid. Een groep bisschoppen onder leiding van de Amerikaanse kardinaal Burke wil het liefst ophouden met de discussie, terwijl de progressieve stroming onder aanvoering van de Duitse kardinaal Kasper een oplossing wil zoeken.

In oktober 2015 komen alle bisschoppen naar Rome om verder te praten.

STER reclame