Drie Nederlandse vrouwen in Nepal met wie nog geen contact was geweest na de sneeuwstorm zijn in veiligheid. Ze zijn ongedeerd, meldt reisorganisatie Snow Leopard Adventures. Ook een Nederlands stel is veilig afgedaald.

"De vrouwen zijn niet in heel grote problemen geweest, maar hebben wel veel sneeuw gehad", zegt René de Bos van de organisatie. "Op dit moment zijn ze aan het afdalen." Naar verwachting zijn ze rond de 21e weer in gebied waar ze kunnen bellen.

Sms'je

Een van de drie vrouwen werkt bij De Telegraaf. In een sms'je aan de krant schrijft zij: "Sorry dat we jullie zo hebben laten schrikken. Er was geen mogelijkheid om eerder contact te leggen. Er was heel veel sneeuw en we zagen overal lawines. De dag erna zijn we toch verder getrokken naar glacier camp, maar halverwege zijn we gestrand."

Dat kwam door een grote lawine. De vrouwen hebben toen een kamp opgeslagen in de sneeuw en de volgende dag opnieuw geprobeerd verder te gaan, maar dat was te gevaarlijk door de smeltende sneeuw. Terug in het Italiaanse basiskamp zagen ze hoe een helikopter lijken van de berg haalde. "Dat was erg schokkend."

Stel

Ook een Nederlands stel is in veiligheid, laat de vader van de man weten. "Hij en zijn vriendin zijn donderdag afgedaald uit de bergen en bereikten toen een gebied waar geen sneeuw meer lag."

Na de sneeuwstorm van afgelopen dinsdag zijn meer dan 30 lijken geborgen. Gisteravond meldden Nepalese media dat reddingswerkers 41 wandelaars en bergbeklimmers hebben gered. Onder hen zouden acht Nederlanders zijn.

Reddingsoperatie

Nu het weer beter wordt kunnen helikopters het gebied in om te zoeken naar meer slachtoffers van de sneeuwstorm. Een helikopter heeft op een trekkersroute negen lijken zien liggen, waarschijnlijk van Nepalese dragers. Het terrein is te steil om te landen, er gaat een bergingsteam te voet heen. Drie overlevenden zijn wel opgepikt.

Volgens de Nepalese autoriteiten moeten er nog tientallen mensen in het gebied zijn, maar doordat het zo groot is, is niet precies aan te geven hoeveel het er zijn en waar ze beschutting hebben gezocht.

STER reclame