NOS NieuwsAangepast

FNV: ook pensioen voor zzp en flex

De FNV wil dat er een basispensioenregeling komt, waardoor alle werkenden bij pensionering zeker zijn van een aanvullend pensioen naast de AOW. Deze regeling moet ook gelden voor flexwerkers en zzp'ers. Dat is een van de plannen die de vakbeweging vandaag aanbood aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken.

De staatssecretaris riep een paar maanden geleden de hele samenleving op om mee te praten over de toekomst van het pensioenstelsel. Zij vindt een hervorming daarvan noodzakelijk nu mensen steeds ouder worden, steeds minder mensen hun hele leven voor dezelfde baas werken en steeds meer mensen zelfstandig werken.

Flexibelere pensioenleeftijd

Alle plannen die FNV presenteert zijn erop gericht om het pensioenstelsel zo veel mogelijk collectief te houden. ''We moeten voorkomen dat er grote verschillen tussen generaties ontstaan door een doorgeschoten individualisering van het stelsel'', zegt Gijs van Dijk, pensioenbestuurder van FNV.

De FNV wil ook dat bepaalde groepen mensen eerder met pensioen kunnen. Daarbij denkt de vakcentrale bijvoorbeeld aan mensen die al vanaf hun achttiende zwaar werk doen, zegt Van Dijk. Hij wil dat die mensen niet alleen eerder een aanvullend pensioen kunnen krijgen, maar ook AOW.

Meer zeggenschap

Daarnaast wil de vakbeweging dat deelnemers aan een pensioenfondsen meer te zeggen krijgen over de investeringen en beleggingen. "Het is tenslotte het geld van de deelnemers dat de fondsen investeren en daarmee zijn zij mede-eigenaar van het aandeel", zegt Gijs van Dijk. Daarmee is hij het volledig eens met de oproep van De Nederlandsche Bank om de deelnemers meer te betrekken bij de keuzes die fondsen maken.

Staatssecretaris Klijnsma zei te hopen dat veel andere partijen ook met ideeën komen. "Ik zal voorlopig luisteren. Naar de werknemers, naar de werkgevers, naar de SER en nog veel meer partijen." Volgend jaar zal zij de Tweede Kamer vertellen hoe zij het pensioenstelsel wil hervormen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl