NOS NieuwsAangepast

Kroes: programmeren als schoolvak

Scheidend eurocommissaris Neelie Kroes wil dat programmeren een vak wordt op de basisschool. Volgens haar loopt Nederland op dit gebied achter bij andere landen.

Sinds 2010 is Kroes eurocommissaris Digitale Agenda. Ze vindt het essentieel dat kinderen al op jonge leeftijd leren programmeren. "Het is het lezen en schrijven van de toekomst", zei ze bij de Hackathon, waar jongeren vandaag en morgen 24 uur lang apps ontwikkelen die programmeren toegankelijker moeten maken.

Kroes is bang dat een deel van de kinderen een achterstand oploopt als scholen coderen niet standaard aanbieden. "Het mag niet zo zijn dat alleen de gelukkigen het leren."

Mentaliteit

Kroes uit kritiek op Nederlandse overheden, die volgens haar te veel vasthouden aan ouderwetse opvattingen. In Nederland wordt al wel gepraat over programmeren als schoolvak, maar daar blijft het tot nu toe bij. "We lopen daarmee achter op andere landen."

Volgens Kroes moeten overheden zich meer bewust zijn van technologische veranderingen. Als Nederland zich wil aanpassen aan de 21ste eeuw, vergt dat volgens haar een mentaliteitsverandering van politici, bestuurders en burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl