Twitter @andadapt

De Britse Simon Wheatcroft is blind. Toch rent hij marathons. Zijn enige hulp: de hardloopapp RunKeeper en zijn Google Glass. Binnenkort reist Wheatcroft naar Amerika, waar hij als "voorproefje" op de New York City Marathon meer dan 330 kilometer van Boston naar New York rent.

"Gevaar voor hondenuitlaters"

"Ik was 17 toen ik blind raakte. Maar toch wilde ik leren hardlopen. Ik was op een gegeven moment namelijk nogal blut, en rennen is goedkoop", zegt de Schotse Wheatcroft op Wired 2014. "Aan het begin liep ik heen en weer tussen twee doelen van een voetbalveldje. Maar dat was nogal gevaarlijk, omdat mensen die hun hond uitlieten, dachten dat ik ze wel zou zien, en ik dacht dat zij wel uit de weg zouden gaan."

Dus leerde Wheatcroft rennen op de openbare weg. Hoe hem dat lukt, zie je in deze video, die hij in 2011 maakte met zijn mobiel:

Het ging aan het begin nog wat moeilijk, want als je niks ziet, weet je ook niet wat er in de weg staat. "Je leert waar de obstakels staan, door ertegenaan te rennen. Die fout maak je maar één keer", zegt Wheatcroft.

Inmiddels kent hij zijn favoriete routes perfect uit zijn hoofd. Als zijn linkervoet lager neerkomt dan zijn rechter, dan weet hij bijvoorbeeld dat hij te veel aan de straatkant loopt. "Jullie zien nu waarschijnlijk een verkeersbord. Als ik daar voorbij ben, moet ik iets meer naar rechts lopen, want aan de linkerkant hebben ze aarde gedumpt." En ja hoor, Wheatcroft manoeuvreert zich feilloos tussen bord en gestorte grond.

Google Glass wijst de weg

Hij rende al een keer 133 kilometer achter elkaar, maar zelfs dat is voor Wheatcroft nu niet meer genoeg. Zijn nieuwe uitdaging: van Boston (waar de app Runkeeper werd gemaakt) naar New York rennen, om daar mee te doen aan de New York City marathon. Hij neemt geen begeleiding mee en heeft alleen zijn mobiele telefoon, Runkeeper, sociale media en Google Glass als hulpmiddelen. Airbnb heeft zijn verblijfplaatsen geboekt.

Zijn Google Glass is misschien wel zijn grootste hulp. "Glass kan zien, ik niet", zegt Wheatcroft tegen The Next Web. "Ik kan Glass om de weg vragen en luisteren naar de audiofeedback. Het is geen vervanging voor mijn ogen, maar het helpt zeker."

Ben jij benieuwd hoe het staat met Wheatcrofts reis? Je volgt hem hier.

Boston - New York

Door: Lieke

STER reclame