NOS NieuwsAangepast

Onterechte arrestaties intocht 2011

De politie in Dordrecht heeft in 2011 ten onrechte twee mannen gearresteerd die bij de intocht van Sinterklaas actievoerden tegen Zwarte Piet. Ook is er buitenproportioneel veel geweld gebruikt bij hun arrestaties. Dat concludeert de Nationale ombudsman in zijn rapport.

De Nationale ombudsman heeft klachten van de twee actievoerders over het politieoptreden gegrond verklaard. Eerder kwam het OM ook al tot de conclusie dat hun aanhouding onterecht was.

T-shirts

Twee mannen en twee vrouwen wilden bij de intocht in Dordrecht in 2011 de discussie over Zwarte Piet nieuw leven inblazen. De twee mannen droegen T-shirts met de tekst 'Zwarte Piet is Racisme'.

De actievoerders werden door de politie aangehouden omdat zij de intocht zouden verstoren. Even daarvoor waren ze ook al aangesproken omdat ze spandoeken hadden uitgerold.

Bij die aanhouding werden de twee mannen hardhandig tegen de grond gewerkt. Daarbij werd pepperspray gebruikt en kreeg een van hen handboeien om.

Discussie

Volgens de ombudsman heeft de politie het recht van vrijheid op meningsuiting onvoldoende gerespecteerd. Ook heeft de politie onbehoorlijk hard opgetreden tegen twee van de vier arrestanten. Geen van hen had zich verzet tegen de arrestatie.

De actie in Dordrecht was het initiatief van kunstenaar Quinsy Gario. Het was het begin van een nationale discussie over Zwarte Piet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl