Met op de achtergrond het geluid van artillerievuur hebben bewoners van Roszypne vlak bij de neus van de neergehaalde MH17 een klein monument opgericht voor de slachtoffers van de ramp. De dertig tot veertig deelnemers aan de korte religieuze dienst legden bloemen bij een kruis. Enkele van hen hielden toespraken, vertelt verslaggever Gert-Jan Dennekamp die erbij aanwezig was.

Volgens Dennekamp verbazen de bewoners van Roszypne zich erover dat de wrakstukken van de neergehaalde Boeing 777 nog altijd in het veld liggen. Dennekamp: "Ze zeggen: het lijkt wel of niemand geïnteresseerd is in de wrakstukken." Eén bewoner sprak de wens uit dat de oorlog in het gebied snel stopt, zodat de wrakstukken kunnen worden weggehaald.

Ook de burgemeester van Roszypne was aanwezig. Hij verontschuldigde zich een beetje voor de eenvoud van het monument, maar benadrukte dat het belangrijk is dat het er staat.

Een deel van de inwoners van Roszypne en lokale experts hebben eerder deze week nog geholpen bij het verzamelen van de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers.

STER reclame