NOS NieuwsAangepast

Nog 2 Rabo-handelaren voor rechter

Twee voormalig handelaren van de Rabobank moeten in de Verenigde Staten voor de rechter verschijnen voor het manipuleren van de Libor-rente. Het zijn twee Britten die werkten op het kantoor in de Londense City. Eén van hen werkte soms ook op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.

De Amerikaanse justitie startte eerder al vervolging van vier andere Rabobank-handelaren. Er worden nu vier Britten en twee Japanners vervolgd.

Beïnvloeden

De handelaren zouden expres verkeerde rentestanden hebben doorgegeven, waardoor de Libor-rente kon worden beïnvloed. De Libor wordt gezien als de hoeksteen van alle financiële transacties wereldwijd. Een minimaal verschil in het rentetarief kan dus grote financiële gevolgen hebben.

Volgens de Amerikaanse justitie hebben de handelaren de rente beïnvloed om er zelf beter van te worden of om de financiële positie van de Rabobank te verbeteren.

Verschuilen

"Met deze vervolging willen we een signaal afgeven aan de financiële wereld. We staan niet toe dat individuen die deze misdaden begaan zich verschuilen achter de muren van bedrijven", schrijft de Amerikaanse justitie in een persbericht.

De Amerikaanse justitie krijgt bij hun onderzoek hulp van het Nederlandse Openbaar Ministerie en van De Nederlandsche Bank.

Boete

De Rabobank kreeg in 2013 door de Amerikaanse en Europese toezichthouders een megaboete opgelegd van 774 miljoen euro voor het manipuleren van de Libor-rente.

De bank kan nog geen punt zetten achter de affaire. Verschillende bedrijven hebben schadeclaims ingediend bij de bank. Ze zeggen schade te hebben geleden doordat de Rabobank het rentetarief heeft gemanipuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl