NOS NieuwsAangepast

Uber krijgt forse boete in Frankrijk

Het omstreden taxibedrijf Uber heeft in Frankrijk een boete gekregen van 100.000 euro. Volgens de rechtbank in Parijs heeft Uber zich schuldig gemaakt aan frauduleuze bedrijfsvoering.

In reclames presenteerde het bedrijf de app UberPop als een carpool-dienst, waarin mensen samen hun vervoer regelen. In werkelijkheid rijden particuliere chauffeurs in hun eigen auto tegen betaling passagiers rond, voor veel lagere tarieven dan echte taxi's.

De directeur van Uber Frankrijk gaat het vonnis aanvechten. Hij is wel blij dat de rechtbank de diensten van UberPop op zich niet afwijst; de uitspraak gaat volgens hem alleen over de voorwaarden waaronder Uber werkt.

Opschudding

Uber biedt via een app taxidiensten aan met professionele chauffeurs, maar ook met amateurs, zoals in het geval van UberPop. In veel landen heeft de komst van Uber tot veel opschudding en ook rechtszaken geleid. In Duitsland ging een verbod op Uber onlangs weer van tafel.

In Amsterdam werden vier UberPop-chauffeurs afgelopen weekend beboet omdat ze zich schuldig maakten aan illegaal taxivervoer. Ook in deze zaak kondigde Uber een juridische strijd aan.

Mansveld

Gisteren sprak de Tweede Kamer met staatssecretaris Mansveld over het taxibedrijf. Zij benadrukte dat UberPop illegaal is en dat de Inspectie Leefomgeving en Transport tegen de dienst blijft optreden.

Tegenover de professionele taxidiensten van Uber staat Mansveld welwillender. Ze zegt dat ze in gesprek is met het bedrijf over de taxiwet, die volgens Uber te streng is. Ook een Kamermeerderheid wil dat de taxi-app een kans krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl